Él a legendája

2020.09.23. 14:50

Az Aranycsapat Alapítvány tisztelgett a nagyszerű labdarúgó, Kocsis Sándor emléke előtt

Ott, ahol Puskás Ferenc és Grosics Gyula nyugszik, egy másik legendás labdarúgó is örök álmát alussza. A Szent István Bazilikában minap megható megemlékezés volt.

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Aranycsapat Alapítvány székesfehérvári elnöke, Kű Lajos, a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója volt az, aki annak idején szorgalmazta és elérte, hogy Kocsis Sándor hamvait 2012-ben hazahozzák és Puskás Ferenc földi maradványai mellé helyezzék el a Szent István Bazilika kriptájában. A gyászszertartás 2012. szeptember 21-én, Kocsis Sándor 1929-es születésének 83. évfordulóján volt.

Kű Lajos idézte fel a kriptában Kocsis Sándor alakját
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Arra a napra, a legendás labdarúgóra emlékeztek a Szent István Bazilikában az évfordulón: az eseményen ott volt mások mellett Döbrentei Kornél József Attila-díja író és költő, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó is. Kű Lajos felidézte: Kocsis Sándor az 1954. évi világbajnokságon szerzett 11 találatával lett a mérkőzéssorozat gólkirálya, de ő volt a hőse annak a találkozónak is, amit a sportújságírók minden idők legnagyobb futball mérkőzésének szavaztak meg. Kocsis Sándornak pályafutása során sok nagyszerű kilencven perce volt, de az 1954-es világbajnokság elődöntőjében, Uruguay csapata ellen mutatott teljesítménye a legemlékezetesebb. Gólerősségére jellemző, hogy a később világbajnok NSZK csapata ellen négy gólt is lőtt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ő ugyancsak egyike lett azoknak a labdarúgóknak, akik külföldre távoztak és idegenben folytatták pályafutásukat. Sajnos nagyon korán súlyos beteg lett, s tisztázatlan körülmények között halt meg egy barcelonai kórházban. Személyében egy olyan csatár távozott el végleg, aki mindkét lábával és fejjel is állandó veszélyt jelentett az ellenfél kapujára.

Kű Lajos és az Aranycsapat Alapítvány továbbra sem mond le arról, hogy életben tartsa mindazok emlékét, akik egykor híressé tették a magyar labdarúgást, s azon keresztül világszerte ismertté és elismertté hazánkat a sportszerető közvélemény előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában