közösséget hoznak létre

2020.09.03. 07:55

Az aikido szélesíti a látókört

Új sportággal, immár nyolcra bővül a MÁV Előre SC szakosztályai száma, ugyanis Schöffer Olivér vezetésével júliusban megalapították aikido szakosztályukat. A tradicionális alapokra épülő, modern, japán harcművészet hagyományait ápoló szakosztályba kezdő és haladó sportolók jelentkezését is várják.

Káldor András

Az aikidó technikák alkalmazhatók önvédelemre is

Fotó: Klub

Schöffer Olivér 1. danos aikidomester (Aikikai) a nyár folyamán úgy gondolta, hogy önálló útra tér néhány sporttársával, kiválik a Magyar László által alapított Zentai Mitama Dojóból, és Székesfehérvár patinás egyesületéhez, a MÁV Előre SC-hez csatlakozik.

Azt feltétlenül tudni kell, hogy a japán harcművészeti sport szellemiségével összeegyeztethetetlen a versengés, ezért a szakosztály céljául egy olyan közösség létrehozását fogalmazták meg, amelyben egymást segítve, saját tudásukat és képességeiket fejlesztve, közösen gyakorolhatják a már megszerzett tudást, valamint közösen fejleszthetik magukat a sportolók. Az eredményes fejlődés érdekében a tradicionális eszközök mellett azt ígérik a mesterek, hogy folyamatosan szélesítik látókörüket, és olyan új irányzatokat is segítségül hívnak majd a tanítás során, amelyek kompatibilisek az aikidóval. A klub jelenleg kezdő és haladó csoportokba várja az érdeklődőket. A haladó csoporthoz olyanokat buzdítanak, akik már rendelkeznek tapasztalattal, számukra edzéseket minden szerdán és pénteken tartanak a Videoton Oktatási Központban este 19 és 20.30 óra között.

– Februárban alapítottuk a szakosztályt két társammal, és a tömegsportra nagy hangsúlyt fektető MÁV Előréhez azért kértünk bebocsátást, mert itt alkalom van arra, hogy minél szélesebb rétegeket érjünk el és mozgassunk meg, az aikido pedig tökéletesen beleillett ebbe a képbe. Mi nem versenyzünk, tényleg csak a mozgás öröméért csináljuk.

Az aikidónak van egy spirituális és egy világi magyarázata. Spirituálisan a szakosztály tagjai próbálnak minél természetesebben mozogni, önmagukkal, valamint a világgal egy belső békét megtalálni, kialakítani a különböző gyakorlatokon keresztül.

Az aikidó technikák alkalmazhatók önvédelemre is
Fotó: Klub

A világibb „része” a tökéletes mozgás elsajátítása.

– Az aikidotechnikák kiválóan alkalmazhatók önvédelemre, melyek nagyon sok gyakorlást igényelnek. Az edzések hosszú távon azonban kifizetődők, ezeket adjuk át a vezetésemmel a múlt pénteken indult kezdő csoport tagjainak. Mindenkinek nagyon tetszett, de azt már elsőre átlátták, hogy ezeknek a mozgásoknak az elsajátítása nem két hét alatt történik meg… – tette hozzá Schöffer Olivér.

Japánban egészen fiatal kortól kezdik űzni, nálunk inkább 14 éves kor fölött ajánlott, de hetven-, sőt nyolcvanéves korban is lehet gyakorolni.

Az edzéseiken pusztakezes és fegyveres technikákkal dolgoznak, a haladó csoporton belül ezek a technikák egyfajta műhelymunkának tekinthetőek, ahol megbeszélik, elemzik és gyakorolják azokat. Az tréningek menetét az edzést vezető mester határozza meg, és tapasztalatával segíti a többi gyakorló munkáját.

A foglalkozásokat Molnár Jenő 4. danos aikidomester (Aikikai), Szente Sándor 3. danos aikidomester (Aikikai) és Schöffer Olivér 1. danos aikidomester (Aikikai) vezeti. A kezdő csoportok edzésrendjének kidolgozása folyamatban van, ahol az edzést vezető instruktor szerepe nagyobb hangsúlyt fog kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában