húsz éve nyert bajnoki aranyat

2020.08.17. 20:00

Molnár Zoltán már középpályásként bizonyít a megyeiben

Pontosan húsz éve nyert bajnoki aranyérmet a Dunaferr együttesével a korábbi válogatottkeret-tag védő, Molnár Zoltán. Vecsésen él, de a hétvégéket Fehérváron tölti, valamint a szomszédos megyében, Ősiben futballozik. Párja is a legnépszerűbb labdajátékot űzi, Tolner Anita éveket töltött a Vidi női együttesében, jelenleg Balatonfüreden kergeti a labdát.

Horog László

Az egykori jobbhátvéd párja, a fehérvári Tolner Anita éveken át focizott a Vidi női együttesében, hátvédként szerepelt

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Zoltán, azaz Monyó 1992-ben mutatkozott be nevelőegyesületében, Újpesten a legmagasabb osztályban, aztán jött a BVSC-Zugló, az MTK Hungária, a Dunaferr, ismét az MTK, a Vasas, a Paks és a Szolnok. Utóbbiakkal feljutott a legmagasabb osztályba, 2009 nyarán, az alföldiekkel egy évet töltött az elitben. Az NB III.-as Veszprém következett, majd az osztrák negyedosztályban érintett SC Wiesfleck. Két évet játszott Dabason, Vecsésen, tavaly nyár óta a Veszprém megyei második vonalban szereplő Ősi Petőfi Sportkör középpályása, 46 évesen.

Mindig az egység híve volt

Pályafutásának talán legnagyobb sikere a 2000-ben a Dunaferr együttesével nyert aranyérem, az élvonalba két évvel korábban feljutó gárda toronymagasan nyerte az NB I.-es küzdelmeket a későbbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor, valamint segítője, Kenyeres Imre irányításával. Monyó három évet maradt az acélvárosban, komoly szerepe volt a bajnoki aranyéremben.

– Előzőleg az MTK-nál biztos pontnak számítottam, 19 ponttal nyertük a bajnokságot, de nem szólt hozzám senki, közeledett a szezon vége. Azt én is tudtam, hogy a vezetőedző és segítője, Egervári és Kenyeres Dunaújvárosban folytatja, én pedig vártam az MTK ajánlatát, ami nem jött. Megegyeztem a Dunaferr vezetőivel, a tavasszal aláírtam az előszerződést. Aztán szóltak a Hungária körúton is, hogy tárgyaljunk, de már későn, az utolsó három fordulóban a lelátón ültem Orosszal és Rabóval, a klub vezetőinek döntése nyomán nem kerültünk be az MTK meccskeretébe. Jól éreztem magam a Hungária körúton is, mindenütt próbáltam elfogadtatni magam. Persze a legjobb ott volt, ahol bajnokságot nyertünk. Nem húzok jobbra vagy balra az öltözőben, mindig az egység híve voltam. Fiatalként igyekeztem alkalmazkodni az idősebbekhez, később próbáltam terelgetni a kisebbeket.

Az egykori jobbhátvéd párja, a fehérvári Tolner Anita éveken át focizott a Vidi női együttesében, hátvédként szerepelt
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Meglepte a bajnoki arany

Újpesten kezdett és mutatkozott be az élvonalban, 19 évesen, aztán a BVSC-ben már együtt dolgozott Egervárival, bajnoki ezüstöt nyertek. Az MTK-hoz szerződtek, majd Dunaújvárosba is. – A bajnoki arany engem is meglepett. A klub egy évvel korábban jutott fel a legmagasabb osztályba, az 5. helyen végeztek, a cél az volt, hogy az előrelépés folytatódjon, de a legfényesebb medálról nem beszélt senki. A vezetők azt mondták, próbáljunk minél jobban szerepelni, ehhez a feltételek rendelkezésre állnak, közölték, a cél az arany, de nem azonnal, hanem két-három éven belül. Nagy durranás volt, hogy rögtök elsőre minket koronáztak meg. Budapesti vagyok, a családdal költöztem, a nagyobb fiam 6 éves volt, a kicsi akkor született, egyértelmű volt, hogy nem ingázom. Az első meccs végjátékában kikaptunk Debrecenben, aztán az egész idényben egyszer sem szenvedtünk vereséget.

Molnár Zoltán húsz éve, 2000 nyarán nyert aranyérmet
Fotó: Horog László

Nem az volt a lényeges, ki szerzi a gólt

A védő szerint döntő volt, hogy győztes mentalitású játékosok alkották a keretet. A győzelmet mindenki szereti, de ez a gárda különösen éhes volt a sikerre. Továbbá önzetlenek voltak, nem az volt a lényeges, ki szerzi a gólt, hanem a csapat diadala. – Tököli megérdemelten lett gólkirály, ő érezte a legjobban a kaput, de mások is gyakran betaláltak, a támadójátékunk különösen hatékony volt, de nem lehetett panasz a középpályánkra és a védelemre sem, ráadásul Rabó nagyon sok bravúrt bemutatott. Én is többször kerültem helyzetbe, lőttem is gólokat, de nem az volt a fontos, hogy ki zörgeti meg a hálót. Hiába voltam ígéretes helyzetben, passzoltam, ha úgy éreztem, a társamnak még nagyobb az esélye a gólszerzésre. Az egész légkör remek volt Újvárosban, kiváló időszak volt, egy sportvárosban éltem. Egervári Sanyi bácsi nagy erénye volt, hogy értett a nyelvünkön; túl azon, hogy tudta a szakmát, emberileg is közel került hozzánk. Ha kellett, odacsapott, kemény volt, a munkát mindig megkövetelte, ugyanakkor bármilyen problémával fordulhattunk hozzá, érdekelte a játékosai emberi oldala is. Barátként kezelt bennünket, de mindenki tudta, meddig mehet el vele szemben, hol a határ. Nemcsak edző volt, pszichológus is.

A tréner az állandóság híve volt, nem rotált, nem variálta állandóan a gárdát, csak sérülés, piros lap vagy látványos formahanyatlás esetén változtatott.

– A cseréknek soha nem könnyű, nehéz lehet a padról nézni a meccseket, de egyszerre csak tizenegy játékos lehet a pályán. Egervári elmagyarázta, miért az adott gárda lép pályára a mérkőzésen. A cserék is megadták neki a tiszteletet, mint ahogy ő is minden futballistájának. Amikor sűrű volt a program, a bajnoki és a nemzetközi meccsek idején, gyakrabban változtatott, főleg ha látta, hogy valaki fáradtabb. Ahogy a szakvezető, Molnár is távozott 2002 nyarán, a bajnoki arany, az ezüst, majd a 4. hely megszerzése után. A pénz fogyott, az anyacég problémái miatt a sport nehéz helyzetbe került az acélvárosban. – Az utolsó évben már csúsztak a pénzek, látható volt, hogy a korábbi sikercsapat nem tartható egyben. Egerváriék visszatértek az MTK-hoz, mentem velük, Orosz Feri másfél évvel korábban abbahagyta, Rabóczki pedig a svéd IFK Norrköpinghez szerződött. Sanyi bácsiékkal a fővárosban újra bajnokok lettünk. Az újvárosi vezetők nekünk mindent kifizettek, azonban akik még maradtak, akár egy évet is, már nem kapták meg a pénzüket maradéktalanul. Sajnáltam, hogy három év után véget ért az újvárosi szerepvállalásom, hosszabb távra terveztem Újvárosban.

A 46 éves védő nem gondolkodik a búcsún, a Veszprém megyei másodosztályban szerepel Fotó: Vecsés FC

Molnár pályafutásának legnagyobb sikere a három bajnoki arany mellett az ötkarikás szereplés, 1996-ban, Atlantában. A selejtezőket előzőleg végigjátszotta, valamint a csoportmeccseken is szóhoz jutott Dunai Antal együttesében. Olimpián szerepelni hatalmas élmény, pedig nem jutottunk tovább a csoportból. Remek brigádunk volt, előzőleg 24 évvel korábban, 1972-ben jutott ki magyar együttes az ötkarikás játékokra. Tehát ha a jelent vesszük alapul, lassan fél évszázada.

- Hiányérzetem azért van, mert az olimpiai válogatottban biztos pont voltam, a felnőtt nemzeti együttesben nem jutottam szóhoz, csak a kispadon ültem, vb- és Eb-selejtezőkön. Nem biztos, hogy jobb voltam azoknál, akik játszottak, de ha csak tíz perre kapok bizalmat, annak is nagyon örültem volna, a légkör miatt.

Fehérvár a második otthona

Vecsésen dolgozik, a reptérhez kapcsolódva, szállítmányozásban. A helyi U17-es csapat edzőjeként is tevékenykedik, élvezi a munkát az utánpótlásban. A hétvégéket Fejérben tölti – a koronázóváros a második otthona – párjával, Tolner Anitával. A fehérvári lánnyal hét éve alkot párt, Anita akkoriban a Veszprém női együttesében futballozott, Molnár volt a gárda trénere. A védőként bevethető hölgy focizott Németországban, később a Vidibe igazolt, a két ikon, Szabó József és Horváth Gábor irányította edzéseit. – A Mol Fehérvár FC-nél a gyengébb nem tekintetében is jó az utánpótlás-nevelés, a párom kevesebb lehetőséghez jutott az utóbbi időben, ezért Balatonfüredre igazolt, ott biztos pont az együttesben. Fehérváron dolgozik, munka mellett űzi a labdarúgást, szorgalmas, a szíve viszi előre. A hétvégéket Fehérváron töltjük, ő szombaton Füreden lép pályára, én pedig vasárnap Anita szüleinek falujában, Ősiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában