Három verseny még maradt, de a sorsuk bizonytalan

2020.07.11. 20:00

Kivárásra játszanak az öttusa szövetségnél

A hazai öttusaszövetség versenyigazgatója szerint egyelőre mindenki kivár a pandémia miatt. A jövő évet tervezik.

Horog László

Balról Vörös Zsuzsanna, Kármán Sándor versenyigazgató, Demeter Bence, Gallai István

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Először június végén, később szeptember végén rendezték volna a felnőtt öttusázók Európa-bajnokságát a koronázóvárosban. Az európai szövetség, az ECMP, majd a hazai, a MÖSZ is bejelentette, a Fehérvárra tervezett Európa-bajnokságot 2020-ban biztosan nem rendezik meg. Ha minden jól alakul, a seregszemlére két év múlva, 2022-ben, a tokiói olimpiát követő esztendőben kerül sor. A hazai szövetség versenyigazgatója, Kármán Sándor így kalkulál.

– A felnőtteknél az első, biztosnak tűnő időpont a világversenyek kapcsán a Minszkben megrendezendő vb tavasszal, aztán a VK-döntő Szöulban júniusban, majd az olimpia augusztusban – ad gyors helyzetelemzést Kármán Sándor.

– Az idei évre tervezett via­dalok közül nem törölték a junior Eb-t Barcelonában, ezt október közepére tervezték, információink szerint a házigazda le akarja mondani, ezt július 15-ig kell közölnie a kontinentális szövetséggel, vélhetően meg is teszi hamarosan. A 24 éven aluliak Európa-bajnokságát a lengyelországi Drzon­ków rendezné november közepén, addig sok minden történhet, de a jelenlegi helyzet nem kifejezetten biztató. A felnőttek vb-jét a mexikói Cancún rendezné – egy kínai helyszín helyett ugrottak be kora tavasszal –, e tárgykörben sincs döntés, a nemzetközi versenynaptárban még szerepel az esemény. Itt sem jók az előjelek, az amerikai kontinens nem áll jól, az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét ismerjük a koronavírus kapcsán, a brazíliai állapotokat szintén. Mexikóval nincs különösebb gond, de kérdés, mi lesz a folytatásban.

Balról Vörös Zsuzsanna, Kármán Sándor versenyigazgató, Demeter Bence, Gallai István
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy a többi sportágban, a modern pentatlonistáknál is kivárnak. Az öttusázók illetékesei bár nem írták le, szóban megállapodtak, ha minden kontinensen rendeződik a helyzet, három hónappal később rendezik az első, tétre menő erőpróbát. Mivel az érintettek öt sportágban érdekeltek, kilencven nap kell a megfelelő felkészülésre. – A lényeg, hogy minden sportoló azonos feltételek között készülhessen, három hónapig. Bár itthon már nincsenek korlátozó intézkedések, de nagyon sok helyen vannak, bármikor változhat a helyzet. A második hullám gyakran kerül szóba. Attól nem tartok, hogy jövőre nem lesz versenyszezon és olimpia, de a jelen kapcsán nehéz bármit is mondani. Bár hozzáteszem, az ötkarikás játékok esetében vannak pesszimista hangok, én úgy gondolom, az megrendezhető, még akkor is, ha felvet kérdéseket.

A versenyigazgató reméli, addigra helyreáll a világ korábbi rendje, de ha mégsem, a földgolyó legnagyobb sport­eseménye akkor is megrendezhető lesz, egy esztendő múlva.

– A versenyzők a megfelelő szabályok betartásával felkészülnek, a beutazás előtt gyorsteszteket végeznek. Az olimpiai faluban nem gond szeparálni a sportolókat, ki- és bejárás nincs, csak az edzés- és versenyhelyszínekre, a sportolók a nézőkkel nem érintkeznek a lelátón. Mivel ez az év fő versenye, ha a hazatérés után az adott országban kéthetes karanténba kell vonulni, azt bárki vállalja, főleg ha az élete álmát mindenki megvalósíthatja, részt vehet az olimpián. Persze ez még távoli, addig minden rendeződhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában