Itt lesznek a világ legjobbjai

2020.06.12. 11:53

Augusztus 19-én rendezik meg a Gyulai István Memorialt Székesfehérváron

A már módosított, tervezett időponthoz képest egy nappal korábban, augusztus 19-én ad otthont a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ a 10. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagy­díjnak.

Ferencz Balázs

A Legendák Viadala „Gold” besorolást kapott, igazán nívós verseny lett a Memorial Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Korábban az év legjobb egynapos viadalának választották a Gyulai Memorialt, most pedig újabb szintet lépett a világ elitjét felvonultató hazai atlétikai megmérettetés. Idén a nemzetközi szövetség új szabályai szerint World Athletics Continental Tour Gold besorolást kapott a székesfehérvári verseny, így a tokiói vagy a nairobi egynapos viadallal lett egyenértékű.

Az IAAF újonnan meghatározott hét kategóriája közül a versenyt a második kiemelt kategóriába, a „Gold” sorozatba tették, amely a Gyémánt Liga sorozat utáni legerősebb.

– Ezt a besorolást összesen 9 másik verseny kapta meg – mondta Deutsch Péter, a Memorial szervezőbizottságának elnöke, mikor átadta az igazoló oklevelet Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár polgármesterének. Az elnök kiemelte, hogy az augusztusi viadalt hagyományos formában rendezik: minden hatósági szabályt és a nemzetközi szövetség által kötelezően alkalmazandó ajánlásokat betartanak.

A Legendák Viadala „Gold” besorolást kapott, igazán nívós verseny lett a Memorial Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

„Végre megint elkezdünk sportolni és sportot szervezni” – fogalmazott a budapesti sajtótájékoztatón Gyulai Márton versenyigazgató, aki visszaemlékezett 2011-re, amikor először rendezték meg az atlétikai nagydíjat és az azóta eltelt tíz év munkájára, amellyel világszinten elismertté tették az emlékversenyt.

– Éveken keresztül más mottókkal hívták fel a világ figyelmét a versenyre. Ha én választanék mottót idénre, az a „Köszönöm!” lenne. Köszönöm Deutsch Péternek, Spiriev Attillának és Cser-Palkovics Andrásnak, hogy létrehozták, illetve otthont biztosítanak a versenynek – mondta Gyulai Márton.

Cser-Palkovics András a verseny közösségi erejét emelte ki, hiszen a városban lépten-nyomon világsztárokkal lehet ilyenkor találkozni, akik készségesen elegyednek beszélgetésbe is a járókelőkkel.

– Mi, mint a nemzet ezeréves városa, pontosan tudjuk, hogy hagyományok nélkül nem tud egy közösség létezni, és azt is tudjuk, hogy ezeket a hagyományokat őrizni kell, nem szakadhat meg. Örülök annak, hogy a hagyomány és a legenda folytatódni fog, ez a hazai és a nemzetközi sportélet számára is rendkívül fontos. Kiemelendő még, hogy jelenlegi tudásunk szerint mindezt a csodát szokásos módon a közönség élőben is élvezheti majd – fogalmazott Cser-Palkovics András, aki kijelentette: a város elkötelezett a Gyulai Memorial iránt, amíg a fővárosban nincs méltó helyszíne a versenynek, otthont biztosít a város.

Most is nívós lesz az indulók mezőnye, bár egyelőre szóbeli megállapodásokról tudott beszámolni Spiriev Attila sportigazgató, mert még nem tudni, hogy augusztusig mely állam, milyen szabályok mellett engedi az utazást.

– Tavaly tíz olyan atléta indult Székesfehérváron, aki aztán ősszel világbajnok lett Dohában! Néhány szám elmarad. Futószámban csak olyat rendezhetünk, amelyekben végig külön pályán futnak a versenyzők, vagyis 400 méternél hosszabb táv idén nem lesz – mondta Spiriev Attila.

A férfiak számára 100, 200, 400 méteres síkfutás, 110 méteres gátfutás, hármasugrás, diszkosz- és kalapácsvetés lesz a programban, a nők pedig 200 és 400 méteren, 100 és 400 gáton, távolugrásban, kalapácsvetésben versenyezhetnek majd. Hat atlétát már nevesítettek a szervezők. Érkezik a négyszeres világbajnok kalapácsvető lengyel Pawel Fajdek, akinek Pars Krisz­tián és Halász Bence lesznek a legnagyobb ellenfelei. A férfi 400 méter világbajnoka, a bahamai Steven Gardiner visszatér a Bregyóba, mint ahogy a kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok hármasugró Christian Taylor is. Az IAAF által a világ legjobb női versenyzőjének választott olimpiai bajnok, Dalilah Muhammad is jelezte már, hogy itt lesz a Gyulai Memorialon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában