Nem kell teszt, egymás mellett is ülhetnek a nézők

2020.06.19. 09:00

Alakul a futballrend

Szerdán az UEFA az európai, csütörtökön a Magyar Labdarúgó-szövetség a hazai futballéletet meghatározó döntéseket hoztak. A Puskás Arénában lesz az európai Szuperkupa-döntő, a magyar stadionokban pedig már nem lesz pandémiás korlátozás.

Ferencz Balázs

Hamarosan újra megtelhet a budapesti Puskás Aréna, a Szuperkupa-döntő igazi futballcsemege lesz

Fotó: Szabó Miklós/MW

A magyar NB I 30. fordulójában még továbbra is érvényben voltak a szigorú szabályozások, azaz a pálya környékére csak negatív vírusteszttel rendelkező személyek léphettek, a lelátókon pedig csak minden negyedik székre ülhettek elvileg szurkolók, az OTP Bank Liga 31. fordulójában már nem kell alkalmazni az egészségügyi protokollt, mert az MLSZ feloldotta a korlátozást. A sportolók, stábtagok egészségének védelmét ugyanakkor továbbra is kiemelten fontos feladatként kezeli a szövetség, de hogy továbbra is elvégzik-e a teszteket találkozók előtt, az a klubok saját döntése lesz.

A futballrend normalizálódása kedvez az UEFA nagy horderejű döntésének is. Szeptember 24-én így minden bizonnyal telt ház előtt csaphat össze a Bajnokok Ligája és az Európa-liga idei győztese a Puskás Arénában. A Szuperkupa-döntő odaítélésével komoly sportdiplomáciai sikert ért el az MLSZ.

– Az UEFA Szuperkupa-döntő rendezésével hazánk ismét egy kiemelkedő sport­eseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják a kontinens legjobbjait – fogalmazott Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. – Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt.

Az UEFA arról is döntött, hogy Budapest 2023-ban rendezhet Európa-liga-döntőt, nem 2022-ben, mint ahogy azt az európai szövetség március elején bejelentette.

Hamarosan újra megtelhet a budapesti Puskás Aréna, a Szuperkupa-döntő igazi futballcsemege lesz
Fotó: Szabó Miklós/MW

Ugyanakkor változott az U21-es Európa-bajnokság programja is, ami Székesfehérvár városát is érinti. A jövő évre tervezett tornát az eredeti terveknek megfelelően, 2021-ben rendezi meg Magyarország és Szlovénia, és az eredeti tervekkel azonos számú mérkőzést játszanak a csapatok az Eb során. Azonban a csoportkör és az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit két külön időszakban rendezik meg. A csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között játsszák le, míg az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire május 31. és június 6. között kerül sor. Márciusban az A-csoport küzdelmeinek a Bozsik-stadion és Székesfehérvár ad otthont, míg a C-csoport meccseit Szombathelyen és Gyirmóton rendezik meg. A kieséses szakaszban a Bozsik-stadion egy negyeddöntőnek, a MOL Aréna Sóstó pedig egy negyed- és egy elődöntőnek lesz a házigazdája.

A Nemzetek Ligája programja ellenben nem változik jelentősen. A magyar válogatott az NL-ben a B-ligában szerepel, és érintett az Eb pótselejtezőiben is. A Nemzetek Ligája első két mérkőzését szeptember 3. és 8. között rendezik meg. A folytatásban, az októberi és novemberi FIFA-játéknapokon a magyar válogatott három-három találkozót játszik a rendelkezésre álló nyolc nap alatt, oly módon, hogy mindkét esetben az Eb-pótselejtező-mérkőzéssel indul a futball hete. A mieink október 8-án kezdenek Bulgáriában, továbbjutás esetén pedig november 12-én fogadhatjuk az Izland–Románia összecsapás győztesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában