Koronavírus Fejérben

2020.04.07. 12:00

Visszafogott időszak

Az ismert sportközgazdász, Szabados Gábor szerint a sportot is nagyban érinti a koronavírus-járvány, valamint az ezzel járó gazdasági válság.

Horog László

A nemzetközi kupaporond szempontjából is fontos, mit hoz a jövő Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Fonyódon született és nőtt fel, a középiskolás éveket követően az egyetemi tanulmányait már a fővárosban végezte, le is telepedett Budapesten. Öt éve költözött Fejérbe, Velencére, innen jár munkahelyére, illetve járt, most ő is home office-ban dolgozik a tóparton. Játékvezetőként tevékenykedik a megyei első osztályban, március 14-én bíráskodott a Pátka-Pusztavám találkozón, majd az FMLSZ égisze alatt is véget értek a küzdelmek.

– Nem volt jó hangulatú meccs, zárt kapuk előtt, szigorúan vettük, kik tekinthetik meg a találkozót és kik nem. Csak a játékosok és a stábtagok lehettek jelen, a kezdés előtt nem foghattunk kezet. Eleve rossz hangulatú volt a derbi nézők hiányában, a játékosok közül többen bajlódtak megfázással az egyik csapatban, nyűgös volt az egész. A lefújás után már tudtam, egy ideig nem vezetek meccset. Ugyanis drukkerek nélkül nincs értelme a futballnak a megyei bajnokságokban sem – közli Szabados Gábor.

A nemzetközi kupaporond szempontjából is fontos, mit hoz a jövő Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Aztán a profi futball irányába megy el a beszélgetésünk. Azt mondja, forgatókönyvek vannak a folytatást illetően, de hogy mikor indulhatnak újra a bajnokságok itthon és külföldön, azt senki nem tudja.

– Mindent az egészség határoz meg, nem pedig az üzlet. Akkor lehet beszélni valódi folytatásról, ha kivitelezhető, hogy több ezer néző összezsúfolódjon egy stadionban. Köztes megoldásra van lehetőség, ha zárt kapus meccsekkel folytatódik a bajnokság, aztán ha a járvány megszűnik, visszatérhetnek a nézők a lelátókra. Az NB I-es pontvadászaton az utolsó forduló nézők hiányában zajlott, később az első néhány kör lemehet ugyanígy, hiszen ez már az előremozdulás jele, de azt nem gondolom, hogy a hátralevő összes mérkőzést le lehet így játszani.

A legmagasabb osztályban nyolc forduló van hátra, ez befejezhető mondjuk júliusig, augusztusig, a sportközgazdász azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy minden bajnoki osztályban, az összes korosztályban pótoljanak valamennyi találkozót.

Szabados Gábor szerint a zárt kapu köztes megoldás
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Az NB I-ben megvalósítható, hogy egy meccs sem marad ki, de lejjebb szerintem a meccsszám csökkentésével érdemes számolni, rövidített formában zajlanak majd a dolgok. Úgy vélem, hogy valamilyen módon befejeződnek a 2019-20-as küzdelmek, főleg a legmagasabb osztályban. Nem csak az üzleti része miatt, a figyelem okán is, hiszen az élvonal küzdelmei komoly érdeklődésre tartanak számot. A helyzet hozza majd a megoldást, hogy elkezdünk zárt kapus meccseket vívni, amiket mindenki néz tévén, vagy megvárjuk, amíg a szurkolók is helyet foglalhatnak a tribünön. A nemzetközi kupákkal is ez a helyzet, azt még nem tudni, milyen formában zárul a BL és az El, de abban biztos vagyok, hogy a nyáron győztest hirdetnek. A mostani szezon valahogy lemegy, aztán kora ősztől minden visszatér a rendes kerékvágásba.

A közgazdász úgy gondolja, visszafogott évek következnek, a sportban radikálisan csökkenő jövedelmekkel, ugyanis a kluboknál a sportolók bérei teszik ki a költségvetés jelentős hányadát, érthető, hogy az egyesületek ezen tudnak a legtöbbet spórolni. Ha nincsenek meccsek, nincs bevételük sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában