„Karantén-edzőtábor” nélkül

2020.04.08. 10:00

Könnyedén feltalálják magukat a Dunaferr SE kajak-kenusai is

A Magyar Kajak-kenu Szövetség „karantén-edzőtáborokat” hozott létre a szakág főbb helyszínein, vagyis Szolnokon, Dunavarsányban, Szegeden és a Kolonics György Vízitelepen. A Dunaferr SE két kenusa, Hajdu Jonatán és Kiss Balázs, valamint a két maraton világbajnoki érmes kajakos, Katona Lili és Máthé Krisztián azonban nem tartozik a „szerencsések” közé.

Korondy Tamás

Egyedül, magányosan készülhetnek azok, akiknek nincs lehetőségük a „karantén-edzőtáborra” Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: © Zsedrovits Enikő

Bátran mondhatjuk, hogy a kajak-kenus társadalomnak van talán a legjobb dolga, hiszen továbbra is készülhetnek a szabadban.

– A srácok most otthon vannak Dunaújvárosban, és ott is edzenek – világosította fel lapunkat Vajda Attila, a 2008-as pekingi ötkarikás játékok aranyérmese, aki egyben a két kenus trénere is. A szakember jelenleg újszülött kislányával van Szegeden, így csak a jövő héttől csatlakozik edzőként, de elmondta: nemrég leültek átbeszélni az egyesület vezetőjével a gazdasági kérdéseket, s végül abban maradtak, hogy Dunaújvárosban készül a páros, hiszen jelenleg nincs verseny, amire formába kell lendülnie Hajduéknak.

– Meg tudjuk oldani itthon is az edzéseket úgy, hogy nem találkozunk senkivel. Természetesen kikértük a Vízirendészettől és a Rendőrségtől, hogy használhassuk a vízfelületet naponta egy-két alkalommal úgy, hogy a fiúk csak és kizárólag ketten vannak a vízen, és nem érintkeznek senkivel.

A szakági szövetség a közeljövőben kiad egy rendkívüli programot, melyben a kenusok „párosoztatása” is szerepel (London és Rió előtt is létrehozott már ilyet az MKKSZ, így jött létre a később világbajnok és olimpiai 4. helyezett Mike–Vasbányai kenukettes is – a szerk.), ebben érintett lesz Kiss Balázs és Hajdu Jonatán is.

– A szövetség csak nagyon kevés versenyzőnek állja a „karanténtábor” költségeit, például a férfi kenusok közül senkinek sem. Ezért sem vállaltuk az eredetileg szegeden tervezett edzőtáborunkat, hiszen ennek súlyos anyagi vonzatai vannak. Nem beszélve arról, hogy aki bemegy, az csak egyszer hagyhatja el a tábor kapuját, vissza már nem engedik többet. Távol lennének a szeretteiktől is, és csak a szobában és a vízfelületen tartózkodhatnak az ott lévők. Most általános probléma a motivációhiány a versenyzőknél, úgy érzem, nem hiányzott volna nekünk egy ilyen bezártság.

Egyedül, magányosan készülhetnek azok, akiknek nincs lehetőségük a „karantén-edzőtáborra”
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A karanténtáborokba egyébként két negatív koronavírus-teszt a „beugró”, csak így kaphat szobát egy sportoló – no meg napi 15 ezer forint, ennyibe kerül ugyanis egy főre a tábor annak, akinek nem állja a Kajak-Kenu Szövetség.

A maratonistáknál sem rózsásabb a helyzet. Valószínűleg nincs olyan versenyző, akinek teljesítményére ne nyomná rá bélyegét a bizonytalanság.

– Nekem a rövidített sevillai-i edzőtáborból való hazautazás után semmi kedvem nem volt edzeni sem… – kezdett bele Máthé Krisztián, akinek elmondása szerint elment a motivációja, emiatt két hét pihenőt is kapott az edzőjétől, hogy visszarázódjon fejben.

– Így most napi egyszer edzem csak, ez valamivel jobb, de bízom benne, hogy augusztus, szeptemberben környékén lesz egy kis versenyzési lehetőségünk – zárta le Krisztián, aki készül a következő évre, a 2021-es szezonra, illetve a 2022-es világjátékokra akkor is, ha az idén nem állhat majd a rajtvonalra versenyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában