A kerékpározás alázatra tanította

2020.04.21. 19:07

Jól üli a bringát a váli kerekes

Válon töltötte gyerekkorát, talán akkor még ő sem gondolta volna, hogy néhány év múlva többszörös országos korosztályos bajnoknak, junior és felnőtt válogatottnak és ifjúsági olimpiai résztvevőnek mondhatja magát. Móricz Dániel mára pedig már profi nemzetközi szerződéssel a zsebében, az olaszországi Northwave Siatek Olmo csapat mezét öltheti magára. A kerékpársport iránti szenvedélye minden mondatát átsüti.

Kecskés Zoltán

Sokat köszönhet legfőbb támogatójának, az édesapjának F: a család

Élete nagy ajándékának tartja, hogy egy olyan családba születhetett, ahol a sport, az egészséges életmód és a mozgás közös programként szerepelt. Szülei már babaként úszásoktatásra vitték, amit azóta is az egyik kedvenc edzésformájának tart. A kerékpár iránti szeretete édesapjától ragadt rá, aki maga is lelkes hobbi triatlonistaként tekerte a kilométereket – mondta Móricz Dániel.

– A versenykerékpározás közelébe 2008-ban kerültem, amikor láttam apát amatőr versenyen indulni. Teljesen magával ragadott a miliő, valamint az az akarat, ahogy sportolók mindent beleadtak, mintha az életükért küzdöttek volna. Én is egy akartam lenni közülük, így egy kis keresgélés után felvételt nyertem a zuglói Központi Sport Iskola kerékpáros szakosztályába. Azt mondták „jól ülök a bringán” és érdemes elkezdeni komolyabban koncentrálni a kerékpározásra. Így is lett és itt vagyunk 11 évvel később, még mindig nyeregben, nagyon sok élménnyel, kapcsolattal és sikerrel a hátam mögött. Persze mindez rengeteg áldozattal járt. Az első években sokat ingáztuk Vál és a főváros között. Komoly szervezést igényelt, hogy összehangoljuk az iskolai teendőket és a versenysportot – tette hozzá.

Sokat köszönhet legfőbb támogatójának, az édesapjának F: a család

Beszélgetésünk során eszébe jut az első kerékpárja is, ami egy „PUCH” márkájú rózsaszínű, vázváltós(!) bicikli volt. Bár nagyon szerette, de miután acélvázas volt, túl nagy hendikepet jelentett a riválisokkal szemben, így korán meg kellett válnia tőle. Egy évre rá – szülei támogatásával – alumínium vázas MALI paripára váltott, amivel már nemzetközi viadalokon is szerepelt. Az ott szerzett tapasztalatok szerinte megalapozták későbbi sikereit.

– A külföldi versenyek nagyon kemények, megtanítanak a sport iránti alázatra és arra, hogy ha eredményes akarsz lenni, akkor mindent bele kell adnod. Én így tettem, ennek köszönhetően már 15 évesen megnyertem az első korosztályos bajnoki címemet, amit továbbiak követtek országúti- és pályaversenyzésben. Onnan pedig egyenes út vezetett a junior válogatottságig. Az eddig talán legnagyobb eredményem, hogy ott lehettem a 2014-es II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon, Nanjingban, ahol a kiemelkedő helyezéstől, egy előttem történő bukás fosztott meg a befutónál. A másik nagy siker, hogy külföldre tudtam szerződni az olaszországi Northwave Siatek Olmo csapatba, melynek színeiben tavaly csak egy hajszállal maradtam le első nemzetközi győzelmemtől Szerbiában – nyilatkozta lapunknak a váli kötődésű Móricz Dániel, akinek a tokiói olimpiai szereplés még távolinak tűnik, így elsősorban a ProConti és a WorldTour szereplés lebeg a szeme előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában