In memoriam

2020.04.14. 14:06

Elhunyt Balogh Mihály, a magyar amatőr futball egyik legismertebb alakja

Méltósággal viselt, súlyos betegségben, keddre virradóra elhunyt Balogh Mihály, a megyei foci egyik legismertebb, mindenki által tisztelt személyisége.

Horog László

Április 21-én töltötte volna 82. életévét

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az ismert sportvezető április 21-én töltötte volna 82. életévét. Solton született és kezdett futballozni, az NB III-ig jutott, majd hivatásos katonaként került Börgöndre, 1963-ban. Bár edzője számított volna rá, hivatásos katonaként bajnoki meccseken nem léphetett pályára, ezért játékos pályafutása véget ért, előbb intéző lett, később technikai vezető, szakosztályvezető. Öt meccsen vezetőedzőként is ült a kispadon a harmadik vonalban – négyszer nyertek, egyszer döntetlenre végeztek -, a Honvéd Szondi SE történetének legszebb időszakában ő fogta össze a szakosztályt. A rendszerváltást követően a laktanyát bezárták, Balogh Mihály a Videoton SC akkori elnökével, Brávácz Ottóval közösen megmentette a bajba jutott labdarúgókat, a Vidi fiókcsapataként üzemeltek, majd a sorkatonai szolgálatra váró fiatal tehetségek a tóparton, Velencén kaptak lehetőséget, hogy futballozzanak. Balogh szervezésben mindig jeleskedett, később Bodajkon dolgozott. A későbbi MLSZ-alelnök, Nemes Ferenc profi klubot épített, amiben komoly szerepet szánt a sportvezetőnek. Feljutottak az NB II-be, Nemes akkoriban a megyei szövetség elnökeként is tevékenykedett, ahol szintén jelentős feladattal bízta meg, a technikai bizottság vezetésével. Balogh Mihály hitelesítette a megyei pályákat, szigorú volt, következetes, felkészült és jóindulatú. Mindig a megoldást kereste, kizárólag imádott sportága, a labdarúgás érdekeit tartotta szem előtt. A bajnoki meccseken ellenőrként is dolgozott, nem rendeztek fordulót nélküle.

A betegség az utóbbi egy évben hatalmasodott el rajta, ami érthetően befolyásolta a hangulatát. Előzőleg mindig pozitív volt, előre tekintett, kiváló társasági emberként rengeteg jó sztorija, története volt a régi időkből és a közelmúltból.

Misi bácsi – így ismerte mindenki a futballban – pár hete elköszönt ismerőseitől, kollégáitól, sportbarátaitól. Engem is felhívott, közölte, szervezete lassan feladja a küzdelmet a gyilkos kórral szemben. „Szépet írj majd rólam” – mondta búcsúzóul.

A magyar amatőr futball egyik legnagyobb értéke távozott.

Április 21-én töltötte volna 82. életévét
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában