Utánpótlás-nevelő műhely a szomszédban

2020.02.23. 20:56

Albások Tatabányán

Szélesedik az Alba Fehérvár kosarasainak utánpótlásbázisa, a szomszédos megyeszékhelyen kötöttek megállapodást.

Horog László

Balról: Peresztegi Nagy Ákos, Farkas Sándor, Varga Zoltán, Pleier Tamás és Balássi Imre. Mindannyian bíznak a sikeres együttműködésben Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Dunaújváros, Sárbogárd, Tatabánya, Velence és Várpalota után Komárom-Esztergom megye székhelye, Tatabánya is bekapcsolódik a fehérváriak rendszerébe, a remények szerint a legtehetségesebb gyerekek a későbbiekben szóhoz juthatnak az Albában is.

A közös folytatás jegyében tartott sajtótájékoztatón, a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban elsőként a Széchenyi TSE-Medvék vezetőedzője, Varga Zoltán számolt be az elképzelésekről.

– Három csapatot indítunk, amely az U11-es, U12-es és U14-es bajnokságban szerepel, az első két korosztályban fiúk és lányok szerepelnek vegyesen, a legidősebbeknél fiúk alkotják a gárdát. Úgy gondolom, a Széchenyi TE számára komoly, minőségi előrelépési lehetőséget jelent az együttműködés az Albával. A tatabányai sportélethez szervesen kapcsolódunk, a helyi gyerekek tehetségesek, az Alba neve pedig jól cseng az egész országban. Ebből valami nagyon jó is kisülhet.

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre elmondta, az együttműködés a helyi gyerekekről szól, az ő fejlődésükről.

– Nem csak Fehérváron, Tatabányán is fontos az utánpótlás – joggal beszélünk mindkét esetben sportvárosokról –, meggyőződésem, mindannyian jól járunk az együttműködéssel. Közel tíz helyszínen zajlik sportolóink képzése, partneri viszonyban, fontos, hogy egy újabb város bekapcsolódik a vérkeringésbe. Fontos, hogy a helyi általános iskolások nem mozdulnak innen, itt pattogtatnak az Alba közreműködésével, a középiskolások, a legtehetségesebbek pedig Fehérváron tanulhatnak tovább, sőt, lehetőség nyílik az élsport mellett a felsőoktatásban végzett tanulmányokra is. Kidolgoztunk egy életpályamodellt, amelynek első eredményei már láthatóak. Hatvan, tehetséges gyerek gyakorol itt, az most másodlagos, hogy a korosztályos csapatok Alba Fehérvár, vagy Fehérvár Alba néven szerepelnek. A működtetést a helyiek végzik a mi szakembereink közreműködésével. Nyilván lesznek majd nehézségek, főleg az első időszakban, ám meggyőződésem, áthidaljuk a problémákat.

Balról: Peresztegi Nagy Ákos, Farkas Sándor, Varga Zoltán, Pleier Tamás és Balássi Imre. Mindannyian bíznak a sikeres együttműködésben
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A város alpolgármestere, Lusztig Péter hozzátette, a kosárlabda látványos sportág, a világon az egyik legnépszerűbb, vannak itt hagyományok, igaz, nem a legmagasabb szinten.

– Örömteli, hogy az Alba utánpótlásbázisa lehetünk, sokat remélünk ettől az együttműködéstől.

A Bárdos Gimnázium igazgatója, Pleier Tamás hozzátette, sokat tettek azért, hogy tanulóikat megfelelő körülmények várják, ha sportolni szeretnének.

– Sokat dolgoztunk és dolgozunk jelenleg, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, megfelelő műszaki tartalommal rendelkezzünk. A létesítmény aljzata megújult, a hazai szövetség versenyrendszeréhez illeszkedő, az MKOSZ-szel kompatibilis két, új palánk és eredményjelző áll majd rendezésünkre, a társasági adónak köszönhetően, a gimnázium tornaterme alkalmas lesz az edzések és az utánpótlás- mérkőzések megrendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában