szabó dániel

2020.01.15. 16:29

Mozgalmas év vár az ARAK kiváló sportolójára

Az új évre mindenki megfogad valamit, amit véghez is szeretne vinni. Reményekkel és célokkal vágunk neki az új esztendőnek és reméljük, hogy a legjobbat tudjuk kihozni magunkból. Nincs ezzel másként a magyar atlétika egyik kiemelkedő személye, Szabó Dániel sem. A leggyorsabb magyar sportolót ezúttal a 2020-as céljairól kérdeztük, a válaszok pedig egyenes Teneriféről, az Alba Regia Atlétikai Klub felkészülési edzőtáborából érkeztek.

Bagotai Zsanett

Magyarország leggyorsabb atlétája, a fehérvári Szabó Dániel Európa legjobbjaival versenyezhetett Fotó: arakatletika.hu

Fotó: Fotó: arakatletika.hu

Hogyan alakul jelenleg a felkészülésed?

A 2019-2020-as felkészülés a szokásostól eltérő módon alakult. Az alap ritmus kicsit megváltozott, hogy az őszi napok kezdetétől egészen a tél végéig otthon, a székesfehérvári bregyó közi atlétkiai regionális központ által nyújtott lehetőségeket használjuk ki.

Milyen előnyei vannak egy meleg éghajlaton töltött edzőtábornak?

Két hetes edzőtáborba utaztunk ki Tenerifére 2020.01.04-2020.01.17. között. Ez több szempontból is nagyon pozitívan hat a felkészülésünkre. Az edzőtábor révén a fedettpályás szezon előtt egy nagyon jó forma alakítható ki, mivel ebben az időszakban a sportolónak lehetősége van csak magára és az edzésekre figyelnie. A meleg éghajlat által nyújtotta lehetőségek mellett a gyorsaság fejlesztése is komfortosabb.

Forrás: Szabó Dániel

Milyen fedettpályás versenyek várnak rád idén?

Az első versenyem előreláthatólag február 1. hétvégéjére fog esni, amelyet Bécsben rendeznek. Ezen időszak legfontosabb versenyei a fedettpályás országos bajnokság, amelyet 2020.02.22-2020.02.23. között rendeznek meg a BOK csarnokban Budapesten és a 18. IAAF Fedettpályás Világbajnokság, amely 2020.03.13-2020.03.15 kerül megrendezésre Kínában, Nanjingban. Az utóbbi versenyre szintidőt kell teljesíteni, amelytől századok választanak el, de azon leszek, hogy a jelenlegi formámmal a lehető legjobbat tudjam nyújtani ezen időszak alatt.

Fotó: Gabrovits Balázs

Melyek a legfontosabb versenyeid a nyáron?

Hosszú távlatokban gondolkodva, amely a nyarat érinti, akkor 3 fontosabb versenyt lehet megemlíteni, mint a 125. Atlétikai Magyar Bajnokságot, XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat és a Felnőtt Európa Bajnokságot.

2020 az olimpia éve, milyen kilátásaid vannak ennek tekintetében?

Mindenkinek egy nagy álma, aki sportoló, hogy oda kijusson, részt tudjon venni rajta és képviselhesse hazáját, nemzetét. Ez nem titok, de nekem is az. Az olimpia után van még egy nagyon rangadós verseny, a Felnőtt Európa Bajnokság. A szintteljesítés mind a kettőhöz kötelező. Jelenlegi tapasztalataim és eredményeim alapján az utóbbi verseny közelebbi és elérhetőbb célnak tekinthető. Hosszú felkészülés vezet még ide, de minden erőmmel azon leszek, hogy a maximumot tudjam nyújtani, és hiszek a csodákban, meglepetésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában