Három hétig jön a „szááznyolcvaan”!

2019.12.12. 20:34

Este elkezdődik a 2020-as Darts Világbajnokság Londonban

Mégis, mi értelme annak, hogy nagy darab emberek állnak egymás mögött, kis dárdákkal a kezükben, és egy kör alakú, falra függesztett valamibe dobálják azokat egymás után? Mégis, hogyan tudott ez a sportág mára az egyik legélvezhetőbb és legjobban közvetíthető sportág lenni a televíziós piacon? Nos. Kezdjük az egészet a legelejéről.

Korondy Tamás

Michael van Gerwen és Gerwyn Price (jobbra) parázs csatát vívhatnak, ha a döntőbe kerülnek Fotó: PDC

Honnét szalajtották a dartsot?

Majdhogynem jöhetne az „egyszer volt, hol nem volt” meseindító közhely, annyi legenda kering a darts kialakulásáról, egy biztos: a teljes valóságot senki sem ismeri.

Mindenesetre mind közül talán a legelfogadhatóbb verzió (melynek véleményem szerint is lehet akár igazságalapja), hogy az íjászok és dárdások bizony sűrűn felöntöttek a garatra, s ekkor italozásaik közepette természetesen a harci szellem és ügyességük bizonygatásának fontossága egy cseppet sem hagyott alább, csakhogy olykor a kellemetlen időjárás miatt keresni kellett egy védett (fedett) helyet. Valószínűleg ekkortájt születhetett meg az ötlet, hogy harci szerszámaik kicsinyítésével akár a fogadó meleg berkeiben is meg tudják ezt tenni, egy farönköt segítségül híva.

Farönk és dárdák

1415-ből lelhető fel az első írásos bizonyíték, amely alátámasztja, hogy az angol katonák a darts valamely formáját szórakozásként művelték. Nem sokkal később a farönk szerepét egy tartósabb, és a nyíl számára sokkal inkább kímélő céltábla vette át – ennek anyaga állati bőrből és szőrből göngyölt, majd később préselt lett.

Később elkészültek hozzá a speciálisan, kifejezetten erre a célra faragott dárdák. A céltáblákat már szektorokra is osztották, amelyeken nem feltétlenül a középtalálat a legértékesebb.

Michael van Gerwen (képünkön) a Darts Világbajnokság toronymagas esélyese, de vannak, akik borsot törhetnek az orra alá
Fotó: PDC

Klubok és szövetségek

Az első – brit – nemzeti szövetség 1924-ben kezdte meg működését, ám a sportág valódi áttörésére további ötven évet kellett várni. A felszerelések gyártói (már ekkor létrejött a Winmau és a Unicorn cég, a két legnagyobb múlttal rendelkező márka a sportágban – a szerk.) képesek voltak az időközben nyíllá alakult dárdákat volfrámötvözetből készíteni, ez pedig elősegítette a célzás jelentős javulását. Ennél is fontosabb tény, hogy megalakították a British Darts Organization (BDO) szervezetet, mely a televízió segítségével már a nagy nyilvánosság elé viszi a darts legfőbb eseményeit. Ennek a hatása világszinten sem maradt el. Sorra alakultak a nemzeti szervezetek: 1976-ra aktuálissá vált a világszervezet megalapítása is (Word Darts Federation). Nem sokkal később, 1978-ban már a BDO megrendezte az első világbajnokságot – bár ekkor még csak amatőr szinten.

Professzionalizmus

Kelet-Európát is elérte a dartsőrület. Az első és máig egyetlen professzionális szervezetet 1992-ben alapították meg, akkor még World Darts Council (WDC) néven – két évvel később, 1994-ben nevet változtatott, radikális pénzügyi és szabályváltozásokon ment át, s új néven, a Professional Darts Corporation (PDC) megrendezte a sportág első profi világbajnokságát.

Hogyan kell játszani?

A lényege egyszerű: a cél, hogy minél gyorsabban elfogyasszuk a pontjaink számát. Mindkét játékos kezében 3 nyíl van, ezekkel célozhatja meg a táblát egymás után. Ha megvan a 3 dobás, két dolgunk van. Először össze kell adni a dobott pontértékeinket; másodszor pedig a nyilakat kell kihúznunk a táblából, és utat adni az ellenfelünk, hogy utánunk ő is a táblára dobhasson.

A másik fontos szabály a dobás és a tábla pozíciója. A táblától 237 cm-re kell elhelyezni egy képzeletbeli dobóvonalat (ez a profi versenyeken egy tényleges, kijelölt vonal) onnan kell a dobást végrehajtani, míg a tábla középpontjának (szakszóval bullnak, ez a piros kör a tábla közepén – a szerk.) a földtől számítva 173 cm magasan kell lennie.

A dartstábla pontszámai vizuálisan szemléltetve
Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A dartstábla

A modern technika már ott tart, hogy a dartstáblák szizál-kender anyagból készülnek, a lehető legnagyobb strapabíróság elérése érdekében. A tábla szektorokra van felbontva 1 és 20 között, melyeknek van egy szélesebb külső, és egy szűkebb belső szegélyük.

Előbbi szektort eltalálva dupla pontot kapunk, utóbbinál pedig háromszoros értékkel számolhatunk. A legtöbb dobható pont egy körben a 3 darab tripla 20, melynek összértéke 180 pont.

A versenydarts

A televízióban látott versenyeken egy játékverziót láthatunk, ez pedig az 501 DO. Jelentése a következő: 501 pontról indul el mindkét játékos, a cél pedig nem más, mint minél gyorsabban leérni nullára, a végén pedig dupla értékkel kell kiszállni a játékból. A legjobbak képesek 9 nyilast is dobni – ez azt takarja, hogy 9 dobásból lehet a lehető leggyorsabban kiszállni.

Hol tartanak a magyarok?

Nos, kis hazánkban 1991-ben, a keleti blokkban az elsők közt alakult meg a Magyar Darts Szövetség, mégis több mint másfél évtizedet kellett várnia a sportágnak, hogy komoly nemzetközi eredményt mutathasson fel: 2008 végén ugyanis Bezzeg Nándornak hazánk történetében először – s mindmáig sajnos utoljára – sikerült kvalifikálnia magát a 2009-es Darts Világbajnokságra, ahol az első fordulóban végül vereséget szenvedett.

Ez már egy évtizede volt, s ilyen magasságokban azóta sem járt senki. Megérkeztek az újabb generáció képviselői, a Hungarian Darts Classic elnevezésű nemzetközi tornát megnyerő Végső János (ő már képviselte hazánkat a csapat-világbajnokságon is – a szerk.), vagy a nemrégiben már egy nyílgyártó által szponzorált, saját kézre gyártott nyíllal játszó, 19 éves Lakatos Gergely is.

Michael van Gerwen és Gerwyn Price (jobbra) parázs csatát vívhatnak, ha a döntőbe kerülnek
Fotó: PDC

Kik a világ legjobbjai?

Ez a kérdés nagyon megosztja a darts szerelmeseit. Ennek nem más az oka, minthogy a britek világbajnoka, Phil Taylor volt az, aki a darts sportágát már a 90-es évek elején eladhatóvá, és mindenki számára szerethető dologgá tette, összesen 16 alkalommal emelte magasba a trófeát, amit egészen biztosan nem fog senki sem megdönteni már (a sportág profizmusa miatt ez lehetetlen). Ugyanakkor utolsó néhány aktív évében az új generáció növendékei is beleszóltak a versengésbe – ilyen a lassan öt éve világelső holland zseni, Michael van Gerwen.

A „zöld gömbhal” egészen parádés színvonalat mutat, a legmagasabb statisztikai adatokat ő birtokolja a világon, és dominanciája mutatja, jelen pillanatban ő a legjobb dartsjátékos. Noha a világranglistát ő vezeti, mögötte a villanyszerelőből szupersztárrá avanzsált angol Rob Cross vagy a walesi Gerwyn Price borsot törhet az orra alá – előbbi nyerte két évvel ezelőtt azt a világbajnokságot, ahol Phil Taylor elköszönt a sportágtól, a döntőben 7-2 arányban alulmaradva fiatalabb honfitársával szemben (az elődöntőben Rob Cross búcsúztatta van Gerwent is többek között, – a szerk.).

Érdemes lesz tehát nyomon követni a küzdelmeket, hiszen néha „űrdartsot” láthatunk majd, ha a Sport TV adásait nézzük egészen az újév első napjáig – ekkor lesz ugyanis a döntő. Addigra már egészen biztosan a fülünkben fog csengeni a „száááznyolcvaaan” rigmus. Dartsra fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában