Hét menettel tér vissza

2019.11.06. 20:00

Törteli Balázs másfél év kihagyás után lép újra ringbe

„Heten, hetet, hetedikén” felkiáltással szervezi újabb profi ökölvívó gáláját a Felix International. A budakalászi megmérettetésen újra kesztyűt húz a fehérvári Törteli Balázs.

Ferencz Balázs

Edző és tanítvány egymásra talált: Turós Arnold (b) igyekszik mindenre felkészíteni Törtelit Fotó: Lugosi B.

15 győzelem, ebből 6 K.O., 2 vereség. Ez Törteli Balázs mérlege a profik között, ami végre újra változik december hetedikén. 2018 nyarán bokszolt utoljára a 27 éves fehérvári ökölvívó, majd aztán két agyrázkódás és egy nyakcsigolya-sérülés miatt nem sportolhatott.

Azonban négy-öt hónappal ezelőtt visszatért korábbi edzőjéhez, Turós Arnoldhoz, hogy együtt készüljenek fel az újabb kihívásokra. Budakalászon a szintén székesfehérvári Kiliti Tamás, valamint Tóth Tamás, Urbán Ferenc, Harcsa Norbert, Darmos József és Krämer Péter mellett lép kötelek közé váltósúlyban. Az ellenfele még nem ismert, a gála előtt egy-két héttel derül ki, kivel bokszol. De edzője szerint most nem is ez a lényeg, hanem, hogy élvezze a bunyót.

– Határozottan jól tudunk együtt dolgozni – jelentette ki Turós Arnold. – Balázs agreszszív, erőszakos bokszoló, aki tele volt gátlásokkal. A legnagyobb feladat éppen a gátlások feloldása volt, valamint a technikai képzésre is nagy hangsúlyt fektettünk.

Nem siettették a visszatérést, figyeltek arra, hogy ne telepedjen lelki teher a felkészülésre.

– Nem mondogattuk, hogy „meccsed lesz, gyerünk, hajtsuk meg, meg kell verni ezt, el kell kalapálni azt”, hanem tisztáztuk: akkor lép ringbe, amikor én úgy látom, hogy jó állapotban van. Amikor nem görcsösen akar bokszolni, hanem látszik rajta, hogy azért bunyózik, mert szeret bokszoló, szeret sportoló lenni. Ebben rengeteget fejlődött. Lazább lett, de természetesen mindent megtesz az edzésen, jól is edz. Korábban nagyon sérülékeny volt, ami a pszichés problémákra vezethető vissza, de most elkerülték a sérülések. Sokat kesztyűzött, s könnyedén veszi az akadályokat – mesélte a tréner.

Törteli profi karrierje során bokszolt már tízmenetes mérkőzést is, a kihagyás után sem lesz számára sok a hét menet.

– A felkészülés egyik sarkalatos pontja, hogy hét menetre készülünk. Hat menettel tért volna vissza egyébként is, hiszen nem kezdő bokszoló. Jó formában lesz. De nem is az érdekel engem, hogy nyer, vagy veszít, hanem az a nagyon fontos számomra, hogy jól érezze magát a ringben, attól függetlenül, hogy a meccs végén felemelik-e a kezét, vagy sem. Ha jól érezte magát a ringben, illetve a meccset megelőző, edzéseken eltöltött időben, akkor mindenképp győztes.

Edző és tanítvány egymásra talált: Turós Arnold (b) igyekszik mindenre felkészíteni Törtelit
Fotó: Lugosi B.

A korábban harcosan verekedő Törteli más arcát mutatja majd a ringben decemberben.

– A technikának még érnie kell. De nem csak rakkolok, lazább vagyok, pontosabb lettem, nem csupán megyek előre, megtanultam ökölvívni. Színesebb, virtuózabb lett a bunyóm – fogalmazott Törteli Balázs, aki beszélt arról a bő egy évről is, amikor nem találta önmagát.

– Mély gödörben voltam fizikálisan és mentálisan. Menőnek számítottam korábban, vagyis annak gondoltam magam, aztán onnan mélyre kerültem. Egy fejsérülés miatt tudat alatt elkezdtem félni az ütésektől. Pontosabban ahogy jöttek az ütések, fájni kezdett a fejem, és szédültem. Tavaly augusztustól idén júliusig tartott a kálváriám. Nagy változás volt az életemben, hogy Arnold azzal kezdte: előbb érezzem magam jól, ne akarjak még bokszolni. Gyerekekkel kezdtem kesztyűzni, s ez sokat segített. El is voltam hízva, mert bánatomban én somlói galuskát eszem… Sokat dolgoztunk, és ki kellett várnom Arnold döntését, hogy mérkőzést vívhatok, s valóban, már minőségi szakmai munkát végzek, egyben vagyok. Azokkal az emberekkel kesztyűzöm, akik régen megvertek, de most már én hagyom el jó szájízzel ellenük a szorítót – mondta a bokszoló.

Augusztusban erőnléti edzőt is váltott Törteli, Czinger Attila irányításával mobilizációs gyakorlatokat és nyújtásokat végeznek, ami meghozta az erejét, a robbanékonyságát is.

– Nincs teher rajtam, nem várom, hogy fergeteges formában bunyózzak, lesz rajtam ringrozsda, de erősebbeket ütök, jobb a technikám. Heti kilenc-tíz edzésen dolgozom, sokat regenerálok, mindemellett pedig megértem fejben. Felnőttem, értékelem, hogy sportolhatok, tehát minden adott, hogy jöjjenek az eredmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában