1001 futballista

2019.11.14. 19:45

Meggypiros mezben

A magyar válogatottban pályára lépett játékosok szerepelnek abban a könyvben, amely az Uruguay elleni stadion­avató előtt jelent meg.

Horog László

A jubileumi kiadvány egyik szerzője, Dénes Tamás Fotó: HL

Nemzeti együttesünk pénteki fellépését megelőzően mutatták be a magyar válogatott teljes történelmét feldolgozó, Meggypiros mezben című enciklopédiát, amely ismerteti azt az 1001 futballistát, akik pályára léptek 1902-től napjainkig. Az utolsó fellépő a debreceni védő, Ferenczi János, akit szeptember elején a Montenegró elleni felkészülési találkozó 61. percében Podgoricán dobott mély vízbe a szövetségi kapitány, Marco Rossi.

A jubileumi kiadvány egyik szerzője, Dénes Tamás Fotó: HL

A könyvet Dénes Tamás és Dlusztus Imre jegyzi, előbbinek ez immár a 67. futballal kapcsolatos dolgozata. Elmondta, bár a kötet meglehetősen vaskos és tartalmas, reméli, elolvasásához nem kell 1001 éjszaka.

A könyvnek természetesen vannak jócskán Fejér megyei, leginkább videotonos vonatkozásai. A piros-kékek első válogatottja Fejes Gábor volt, aki 1970-ben Belgrádban, egy félidővel előbb mutatkozott be, mint Karsai László. A fehérváriak első vb-szereplője az 1982-ben Argentínában pályára lépő Csongrádi Ferenc, valamint kuriózumnak számít, hogy a Disztl testvérek, Péter és László ugyanazon a találkozón – hazai kör­nyezetben, a Sóstói Stadionban – debütáltak a válogatottban, 1984 májusában Norvégia ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában