Éles meccset vívnának

2019.11.14. 20:51

A magyar válogatott nem akar tartalékolni péntek este

Négy nappal a cardiffi, sorsdöntő Eb-selejtező előtt a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 19 órakor a világranglista 5. helyén álló, a 2018-as világbajnokságon negyeddöntős Uruguay elleni felkészülési mérkőzéssel avatja fel a Puskás Arénát.

Káldor András

2014-ben 10 ezer, péntek este 68 ezer néző tölti meg a Puskás Ferenc Arénát Fotó: Czerkl Gábor/Ringier

Fotó: Czerkl Gábor

A nemzeti tizenegy 1953-ban ugyanúgy november 15-én debütált a Népstadionban, mint idén a Puskás Arénában, 66 éve a svédek elleni 2-2-es döntetlent 80 ezer érdeklődő tekintette meg. A hazai nézőcsúcs 1955-ben született, amikor 104 ezren szurkolták végig az Ausztria felett aratott 6-1-es győzelmet. Legutóbb 33 évvel ezelőtt volt magasabb nézőszám a magyar válogatott mérkőzésén, mint ami ma várható: az 1986-os vb-re készülő együttesre 70 314 szurkoló volt kíváncsi Brazília ellen, amelyet 3-0-ra győztek le. Válogatottunk 2014 júniusában köszönt el otthonától, ekkor 10 445 szurkoló előtt 3-0-ra nyertek Kazahsztán legjobbjai ellen. Majd az ezt követő időszak jelentős részében a Groupama Arénában játszotta csapatunk a hazai összecsapásait.

2014-ben 10 ezer, péntek este 68 ezer néző tölti meg a Puskás Ferenc Arénát Fotó: Czerkl Gábor/Ringier

Sérülések miatt több sebből vérzik a jelentős találkozók előtt álló magyar csapat, és ez leginkább a védelem összetételének megálmodásában okoz álmatlan éjszakákat Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Ettől függetlenül éppen a hátsó sor tesztelésére tökéletes ellenfélnek tűnik a kétszeres világbajnok Uruguay, soraiban olyan világsztárok ellen gyakorolhatnak a magyar védők, mint a Barcelona sztárja, Luis Suárez vagy a Paris Saint-­Germaint erősítő Edinson Cavani. A „La Ce­leste”, azaz a Kék Égbolt néven ismert vendégek szövetségi kapitánya, Oscar Tabarez 2006 óta, azaz 13 éve irányítja az együttest, és a tavalyi világbajnokságon, valamint az idei Copa Americán is negyeddöntőig vezette a gárdát.

A Wales elleni nyerőember, Pátkai is a keretben F.: Szabó Miklós/NS

Kollégája teljes erőbedobást ígér, bár három kulcsjátékosára sem számíthat – Korhut Mihály eltiltás, Willi Orbán és Kádár Tamás sérülés miatt nem léphet pályára ma, illetve kedden. Egy biztos, a védelem olyan felállásban kezd, amilyenben még soha, és mindössze ebben a kilencven percben lesz alkalmuk arra, hogy összeszokjanak. Igaz, a középpályán megoldódhatnak a kapitány gondjai, mert Nagy Ádám, valamint a fehérvári Pátkai Máté is rendelkezésére áll.

Érdekesség, hogy a két válogatott legutóbb éppen a Népstadionban találkozott, a magyarok akkor is ünnepeltek: ezúttal a stadionavatáson túl a 40 esztendős, 97-szeres válogatott Gera Zoltánt búcsúztatják el, míg 1962-ben Bozsik József köszönt el a címeres meztől. Az 57 évvel ezelőtti találkozó úgy zárult 1-1-es döntetlennel, hogy a hazaiak gólját éppen a 101-szeres válogatottként elköszönő fedezet szerezte. Erre Gera Zoltán esetében nincs esély, ugyanis az U21-es válogatott vezetőedzőjeként tevékenykedő játékos nem lép pályára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában