A sevillai Eb-n képviselik Magyarországot

2019.07.23. 10:00

Ismét Európa élére törnének a fehérvári sárkányhajósok

Csütörtökön kezdődik a sárkányhajósok idei egyik legnagyobb seregszemléje, az Európa-bajnokság. A négynapos megmérettetésen a székesfehérvári Dragon Aqua SE több egysége az előző évekhez hasonlóan érmes reményekkel áll rajthoz.

Káldor András

Két futballcsapatnyi ember tökéletesen összehangolt munkája kell a sikeres szerepléshez egy-egy viadalon Fotó: egyesület

Előjáróban néhány gondolat erejéig bemutatnánk a klubot, melyet 2004-ben alapítottak régi kajakosok, kenusok és vízi sportolók, fő szervezőjük, Tubel Zoltán pedig edző, jelenlegi tiszteletbeli elnök volt. Azóta a magyar sárkányhajó- sport meghatározó egyesületévé váltak, évente négy-öt hazai fesztiválon vesznek részt, valamint rendszeresen több külföldi eseményről is éremmel térnek haza. Csak a legkiemelkedőbb eredményeiket említve: három Európa-bajnoki aranyat szereztek 2006-ban Prágában, és 2016-ban Rómában, majd ezt követően 2018-ban hat aranyéremmel zártak a brandenburgi Eb-n, valamint a világbajnok magyar csapat tagjai között találjuk versenyzőiket a 2009-ben Rasicében (Cseh Köztársaság) rendezett vb-n, és 2010-ben Tampában (Florida, USA). Ezen túl több mint húsz magyar bajnoki címet zsebeltek be. A csapat állandó létszáma évről évre változik, folyamatos toborzást igényel. Céljaik között a versenyzés és a versenysport fejlődése mellett a sportág népszerűsítése is szerepel.

Két futballcsapatnyi ember tökéletesen összehangolt munkája kell a sikeres szerepléshez egy-egy viadalon
Fotó: egyesület

– Miután a tagok összedobták a pénzt, vásárolt az egyesület egy hajót – ami akkori viszonylatban sem tartozott az olcsó kategóriába –, és elkezdték a munkát. Egyre több versenyen indultak, és szépen jöttek is az eredmények, és ennek hatására mind többen csatlakoztak hozzánk – tudtuk meg a már Sevillában tartózkodó Ozsváth Zoltán megbízásából a lapunknak nyilatkozó Vincze Klára szervezőtől, kinek munkája nélkül a klub működése elképzelhetetlen lenne. Az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy jó úton járnak, és kiváló szakmai munkát végeztek: mára már két húszszemélyes, klasszikus, standard hajó, valamint szintén két kisebb, tízszemélyes, small, valamint hat egyszemélyes hajó alkotja a flottájukat.

– Később rájöttek arra, hogy a „nagy hajókat” nehezebb megtölteni versenyzővel, két focicsapatnyi emberrel. Mivel a húsz indulón kívül még négy tartalék, egy kormányos és egy dobos is kell, így a teljes legénység huszonhat főből áll. Kiderült, hogy ez nem segíti a sportágat, ugyanis létszámhiány esetén hendikeppel indulnak, és egyre jobban a tízszemélyes hajók felé tendáltak, és élnek a szabályok adta lehetőségekkel. Ez természetesen megkönnyíti a csapatok összeállítását is – tette hozzá Vincze Klára. Meg kell jegyezni, hogy kizárólag amatőrök által űzött sportágról van szó, mindenki a munkája mellett végzi, így mindig attól függ, hogy éppen hol rendezik a versenyeket és ennek finanszírozása milyen összegeket emészt fel.

Hosszú és sikeres utat járt be az egyesület
Fotó: egyesület

– Főleg a negyven év fölöttiek érnek rá sportolni, a fiatalabbak inkább a családdal és karrierépítéssel vannak elfoglalva. Mi is ebben a kategóriában vagyunk „erősebbek”, és értünk, érünk el világbajnoki, Európa-bajnoki és magyar bajnoki címeket. Bízunk abban, hogy Sevillából is sikerül több éremmel hazatérni. Erre az Eb-re a korábbiakhoz képest rekordkevés nevezés érkezett a részünkről, összesen csupán hat versenyszámban leszünk érdekeltek. Small, azaz tízszemélyes hajókkal indulunk a Senior A – 40 év feletti – a szerk. – vegyesben (mix) három távon (200, 500 és 2000 méteren), Senior B – 50 év feletti – Open kategóriában, és reményeink szerint az összes egységünk a dobogón fog végezni – emelte ki a szervező.

Az egyesület a thaiföldi Pattayában augusztus 20-án kezdődő világbajnokságra is készül. Ott szintén small hajókkal versenyez majd válogatottunk, Senior B Openben és mixben. A legjobbak közé, a válogatottba négy evezőst, egy kormányost, és egy dobost delegálnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában