Kellenek a saját nevelésűek

2019.05.12. 20:31

A legkisebbek szolgálhatnak egy eredményes utánpótlás alapjául

A siker több úton is elérhető a világ futballjában. Van, hogy úgy lesz egy csapat a világelit tagja, hogy tetemes mennyiségű pénzt fordít kerete kialakítására, de akad olyan klub is, mely utánpótlás-nevelő műhelyére támaszkodva kapaszkodik a legjobbak közé. Miután a MOL Vidi FC NB I-es felnőtt csapatában is csupán három saját nevelésű játékos szerepel, a fehérváriak utánpótlásában azért dolgoznak, hogy ez a szám idővel növekedjen.

Ferencz Balázs

A legfontosabb: a Vidi palántái imádják a focit

Fotó: FMH

A MOL Vidi FC utánpótlás-nevelését Kenyeres Imre sportigazgató és Fórián Zsolt szakmai igazgató irányítja. Azonban Fehérváron is rájöttek: nem csupán az úgynevezett versenyző korosztályokra, a 12 évnél idősebbekre kell figyelni. Egy működő rendszer sikerességéhez elengedhetetlen, hogy egy klub rendelkezzen merítési lehetőséggel, azaz minőségben is megfelelő szintű, s ha lehet, nagyobb számú bázissal a legkisebb korosztályokban is. Ezért a Vidi kötelékébe tavaly nyáron érkező Kolbe Ádám felügyeli és irányítja az U6-os és U11-es korcsoportok nevelését. S úgy tűnik, jó úton járnak a Vidi palántái, hiszen az U9-es és az U10-es korosztályok csapatai is egyre több nemzetközi tornán utasítják maguk mögé a mezőnyt, vagy állnak dobogóra.

– Kenyeres Imre és Fórián Zsolt által meghatározott irányvonalat követjük a kis korosztályoknál, 6-tól 11 éves korig is, a korosztály életkori sajátosságait szem előtt tartva. Próbálunk olyan képzési elvek mentén dolgozni, amivel értéket közvetítünk. Ez megalapozhat egy olyan értő, stabil tudást a gyerekek számára, amire 11 éves koruk után ők és az aktuális edzőik is támaszkodhatnak – fogalmazott Kolbe Ádám.

A legfontosabb: a Vidi palántái imádják a focit
Fotó: FMH

Mi a rendszer alapja?

– Játékosokat szeretnénk nevelni a klub és a magyar labdarúgás számára. Olyan közeget szeretnénk teremteni, amiben jól érzik magukat és fejlődnek is egyben a gyerekek. Olyan edzés-módszertannal dolgozunk, ami a legoptimálisabb ingert biztosítja a játékosok számára a labdarúgás minden tekintetében.

Már ennek az útnak egy visszaigazolása, hogy nemzetközi szinten is eredményesek tudnak lenni a csapatok? Egyáltalán fontos, hogy eredményesek legyenek ebben a korban?

– Az eredmény fontos a gyerekeknek és a szülőknek. Természetesen mi is örülünk, ha eredményesen szerepelnek a korosztályaink a tornákon, de az igazi eredmény nekünk edzőknek a játékosok folyamatos egyéni fejlődése. Ez mindig fontosabb lesz, mint a gólokban mért eredmény.

Van különbség a kisebb korosztályok és a versenyeztetésbe lépő, 11 év feletti gyerekek nevelési stratégiájában? Összehangolt a munka az alsóbb és felsőbb korosztályok között?

– A képzési elvek ugyanazok mind a kisebb, mind a nagyobb korosztályú csapatainknál. Fontos az egymásra épültség és a tudatos, következetes munka, képzés.

Milyen a jövőkép: támaszkodhat a későbbiekben saját utánpótlására egy folyamatosan bajnoki címért küzdő, vagy esetleg nemzetközi porondon szereplő Vidi?

– Mi hiszünk ebben. Mi minden nap ezért a célért dolgozunk. Hisszük, hogy a tudatosan, egymásra épülő képzési rendszerből olyan értékes játékosok kerülhetnek ki, akik minden szinten megállják a helyüket. Természetesen azt tudni kell, hogy ez egy folyamat, rengeteg munka vezethet eredményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában