Egy edzőt az eredményei minősítik

2019.04.09. 12:00

Nem maradt választás: interjú a nemrég menesztett Radoki Jánossal

Az élvonalbeli Puskás Akadémia FC labdarúgócsapatának vezetősége a Kisvárda elleni megsemmisítő, 4-0-s vereséget követően felmentette vezetőedzői pozíciójából Radoki Jánost. A PAFC kiesőzónától három pontra, a 9. helyen szerénykedik.

Nagy Péter

Radoki János haja olykor égnek állt a látottaktól, a móri trénernek 13 tétmeccs jutott a PAFC-nál

Forrás: PFLA

Nem történt meglepetés: a két sereghajtóval, a Haladással és a Kisvárdával szemben jócskán alulmaradó, illetve a Magyar Kupában, a másodosztályú Soroksár ellen tizenegyesekkel elvérző Puskás Akadémiánál a hétvégén megköszönték a munkát a móri származású, de sokáig Németországban élő Radoki Jánosnak. A 47 esztendős tréner játékosként megfordult a német Augsburg, Greuther Fürth, Oberhausen és Ulm együtteseiben, utóbbival ráadásul belekóstolhatott a Bundesliga küzdelmeibe is.

A 13 tétmérkőzésén négy győzelmet, két döntetlent és hét vereséget szenvedő egykori PAFC-edzőnek józanító pofonként hatott a magyar valóság, a játékosait nem egyszer nyíltan kritizáló szakember nem örvendhetett nagy népszerűségnek a labdarúgók körében, amiért képes volt edzést vezényelni meccsnapon, vagy egyben tartani a társaságot egy fiaskót követően. Radoki sokszor kendőzetlenül beszélt arról, amiről nálunk nem illik.

A tavaszi nyitófordulóban pedig nemcsak a pályán, de az összecsapást követő nyilatkozatban is megfricskázta a megyei rivális MOL Vidi FC-t:

– Nem értem, miért voltak idegesek a játékosaim, nagy a stadion, de szurkoló nincs. Mitől kell félni? – kérdezte a a 3-0-ra megnyert derbi után.

A tört magyarsággal beszélő edző a Honvéd elleni 2-1-es kudarc során aztán szembesülhetett a problémákkal, sőt olyat láthatott, tapasztalhatott, amilyet azelőtt még talán soha: először Szolnoki Roland hátrapassza után futott két különböző irányba a sárga-kékek belső védőpárosa, Jonathan Heris és Kamen Hadzsiev, így hozzásegítve Holender Filipet a vezető gólhoz. Ha ez még nem volt elég, akkor a kispestiek második találata is kabaréba illő volt: Djordje Kamber hatalmas bedobását követően ismét a szélrózsa minden irányába elindultak a felcsútiak Herisszel az élen, Holender pedig újfent köszönte szépen.

Radoki János haja olykor égnek állt a látottaktól, a móri trénernek 13 tétmeccs jutott a PAFC-nál
Fotó: PFLA

– Tulajdonképpen rúgtunk három gólt, mégis kikaptunk kettő-egyre… – közölte Radoki a lefújás után. – Harminc éve vagyok a futballban, de ilyen hibákat még nem láttam, amelyeket a hazaiak góljai előtt elkövettünk – folytatta.

Az Újpest elleni, a látványos futballt nyomelemeiben sem tartalmazó hazai fiaskó alkalmával ismét vakarhatta a fejét Radoki, amikor a mindössze 18 éves Bokros Szilárd nemes egyszerűséggel az év egyik legszerencsétlenebb öngólját fejelte 17 méterről.

– A nézőkhöz hasonlóan én sem hittem a szememnek, de mit lehet tenni az oldalvonal mellől, ha a kapus hangosan kiabálja, hogy jön, a hátvéd mégis átfejeli fölötte a labdát, amely a kapunkban köt ki? – próbálta megtalálni a választ.

De nemcsak a rossz kommunikáció vezetett a gárda eredménytelenségéhez, a német társadalomban szocializálódó szakvezető egyszerűen nem volt képes átültetni azokat a feladatokat, amelyeket szeretett volna meghonosítani:

– Az a baj, amit többször tapasztaltam, hogy miután begyakorolunk valamit edzésen, a játékos két hét múlva elfelejti – bosszankodott.

Ennek többször szem-, és fültanúi is lehettünk: a Ferencváros otthonában összeszedett 0-4 során már a 20. percben lekiabálta a pályáról a tehetséges, de rossz napot kifogó Bokrost, majd Szombathelyen majdhogynem beszaladt a játéktérre, amikor sokadik kérésére sem tolta fel a védelmét az Akadémia.

A panamai válogatott Antonio Taylor érkezésével kapcsolatban sem ködösített:

– Lehet látni rajta, hogy három-négy hónapig nem edzett, nem biztos, hogy a hátralevő időben utoléri majd magát.

Őszinte, sallangmentes…

De mint tudjuk, egy edzőt nem a nyilatkozatai, hanem az eredményei minősítenek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában