Majdnem összejött a bravúr

2019.03.26. 22:16

Hosszabbításban esett ki a nemzetközi kupából az Alba kosárcsapata

Az izraeli listavezetőt fogadta az Alba a nemzetközi kupa negyeddöntőjének visszavágóján. A hazaiak hosszabbításban 101-74-re nyertek, de kiestek a nyolc között.

Horog László

Carlos Cabezas (fehérben) rutinja sokat jelentett, a Fehérvár ledolgozta hátrányát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azzal, hogy a múlt szerdai, Tel-Avivban rendezett meccset 96-63-ra elvesztette a Fehérvár, el is dőltek a nyitott kérdések. Ugyanis azzal mindenki tisztában volt a Gáz utcai irodaházban, hogy ezt a különbséget az izraeli bajnokság listavezetője ellen ledolgozni rendkívül nehéz feladat, de nem adták fel. A vendégek első két akciója nem zárult sikerrel, ellenben Brandon Peterson beköszönt közelről. Az amerikai center vérszemet kapott, a triplavonalon túlról is eleresztett egy labdát, kevesebb sikerrel. Atkins egalizált, a folytatásban a házigazdák vezettek, de ellépni nem tudtak. Nem potyogtak a kosarak, Jordan Heath távoli kosara hozott változást (7-3) alig négy percnyi játék után. Aztán Filipovics Márkó ügyeskedett, a vendégeknél az első meccsen is sziporkázó Guy Pnini kezdett belejönni, majd Walden is szerzett pontokat, 11-9. A születésnapos, nyáron igazolt center, Peringer Balázs adott hatalmas sapkát saját palánkja előterében, őrizte előnyét az Alba, majd Walden pontjaival egyenlített a Holon. Utóbbi túl azon, hogy kosarakat dobott, pontos passzokkal szolgálta ki társait. Atkins révén már a vendégeknél volt az előny, a hazai dobások nem értek gyűrűt, aztán Cabezas hármasa a hálóba hullt, Filipovics pedig hatalmasat zsákolt, ismét a házigazdák domináltak.

Carlos Cabezas (fehérben) rutinja sokat jelentett, a Fehérvár ledolgozta hátrányát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az első negyedet ötpontos előnnyel zárták az albások (18-13), a folytatás Keller Iván mintaszerű hármasával indult, a túloldalon Atkins uralkodott a gyűrű alatt. A két tini tehetség, Takács Milán és Lukács Norbert is szóhoz jutott a hazaiaknál. Hónapok óta a felnőtt válogatott edzésein gyűjtik a tapasztalatokat a legjobb honi kosarasok között, ebből következően egyikük sem volt megilletődött, utóbbi duplával nyitott, 28-16-ra ellépett az Alba. Walden révén jött közelebb a Hapoel, Lukács jól szedte a lepattanókat és az akciókat is higgadtan fejezte be, őrizte tízpontos előnyét a házigazda. Hazai oldalon Tóth Péter is szóhoz jutott, Shawn Jones volt aktív az izraelieknél, hat pontra zárkózott a Holon, Jesus Ramirez időt kért. Tóth hármasa célba talált, Keller sem hibázott kintről, a túlsó palánknál Walden dobott precízen. Az első félidőt Filipovics hármasa zárta, így 42-33-ra vezettek a házigazdák.

Freeman kosara vezette fel a harmadik negyedet, Filipovics tartotta a korábban megszokott ritmust, 16 ponttal ellépett a Fehérvár, ám amikor reménykedni kezdtek volna a legoptimistább hazai hívek, Shawn Jones hűtötte a kedélyeket.

 

Társa, DeQuan Jones is megemberelte magát, szűkült az egy perccel korábban még jelentős differencia, 50-38. Felváltva estek a kosarak, Filipovics és Walden kiválót nyújtott, Cabezas sem tétlenkedett, ismét tizenöt pontra hízott a differencia. Lukács tért vissza Freeman helyén a kispadról, a vendégek kosarai nyomán Ramirez időt kért, 60-50. Meglépett a házigazda, az utolsó tíz percre 15 pontos előnnyel fordultak, Tóth hármasa is behullott, sőt, a zárás előtt hat perccel már 79-57-re vezettek. Újabb hazai pontok nyomán egyre inkább belelkesedett a hazai tábor, a dudaszó előtt három minutummal, Cabezas hármasa után, már nagyon közel került a meglepetéshez a házigazda, 86-57. Négy pont hiányzott a fehérvári boldogsághoz, DeQuan Jones megrázta magát, Tóth Péter válaszolt, harminc pontra nőtt az előny, a vendégek trénere, Dan Shamir időt kért. Freeman hármasa is a gyűrűbe hullt, állva tapsolt a hazai tábor, a vége előtt fél perccel, Cabezas kosarával kiegyenlítette a párharcot az Alba, 96-63. Ismételték a Tel-Avivban elért eredményt, következett a hosszabbítás.

Heath büntetőit nem dobta be, viszont a lepattanókat jól szedte. Walden vezette az izraelieket, aztán kipontozódott, 99-72. Heath is begyűjtötte ötödik személyi hibáját, a hazaiak 101-74-re nyertek, az izraeliek továbbjutottak.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár–Hapoel Unet Holon 101–74 (18-13, 24-20, 23-20, 31-10, 5-11) – hosszabbítás után

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok, 1400 néző, vezette: Herceg

(hovát), Michaelides (svájci), Konstantinovs (lett)

Fehérvár: Tóth P. 14/12, Freeman 19/9, Filipovics 16/6, Heath 18/12,

Peterson 4. cserék: Cabezas 14/9, Takács -, Lukács 4, Keller I. 6/6, Lóránt

6, Peringer -. Vezetőedző: Jesus Ramirez

Holon: Legjobb dobók: Walden 24/12, S. Jones 14, Atkins 11, D. Jones

11/3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában