Ez már egy másik szint

2019.03.25. 19:10

Az európai színtérről is érkeztek meghatározó versenyzők

A 22. Orka Kupát rendezték a hétvégén a Csitáry G. Emil Uszodában, amely nívós megmérettetésen nagyon szép fehérvári eredmények is születtek.

Dévai N. Csaba

Szép kombinációk, látványos kűrök – ezek jellemezték a hétvégi nemzetközi szinkronúszó versenyt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az 1998-ban még egynapos eseményként induló verseny igen hamar, a 2000-es évek elejére kétnapossá nőtte ki magát, ma pedig már nemzetközi viszonylatban is a szinkron­úszók szezonjának egyik fontos állomásának számít. Magáról az eseményről, valamint a fehérvári eredményekről Molnár Andrea, az Orka SE szakmai vezetője számolt be.

A legfiatalabbak is nagyszerűen szerepeltek a hétvégi versenyen

– A versenyen az idén először volt jelen a FINA – a vizes sportok világszövetsége – megfigyelője, a cseh Ivona Kralikova személyében. Nagy öröm számunkra, hogy a külföldi szakemberek edzők, bírók mind elismerően nyilatkoztak a színvonalról és a versenyszervezésről. Szervezőként úgy érezzük, hogy sikerült elérnünk a maximális sportolói létszámot. Az első időszakhoz képest sokat fejlődtünk, kezdetben csak személyes kapcsolatok révén sikerült külföldi versenyzőket Székesfehérvárra hozni. 4-5 éve már az Európai Úszószövetség (LEN) naptárába is bekerült az Orka Cup. A magas színvonalú rendezés, valamint az egyre növekvő színvonal vonzza a külföldi egyesületeket, válogatottakat – mondta Molnár Andrea.

Szép kombinációk, látványos kűrök – ezek jellemezték a hétvégi nemzetközi szinkronúszó versenyt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A magyarok mellett Ausztriából, Horvátországból, Csehor­szágból, Finnországból, Grúziából, Görögországból, Izraelből, Kazahsztánból, Litvániából, Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Svájcból is érkeztek csapatok, rendkívül színes volt tehát a mezőny. Ilyen közegben sikerült két arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerezniük az Orka versenyzőinek. A két legfényesebben csillogó érem két ifjú páros, a Balogh Zsuzsanna – Szakáll Sára, és a Pinke Luca – Szampiás Fábri Lili kettős nevéhez köthető, akik egyaránt a kezdő párosok versenyében végeztek az első helyen.

Kezdő csapatok kategóriában Szabó Melinda – Tóth Bettina – Kovács Enikő hármas teljesítménye ért ezüstérmet, míg a kötelező gyakorlatok után Csáki Luca és Lukácsi Dóra duója lett második. Bronzéremmel térhetett haza a Fülöp Zita – György Izabel kettős a kezdő párosok versenyéről, a kezdők a kombinációs kűr után, valamint Grozeva Darina a kötelező gyakorlatot követően. A juniorok technikai kűrje az ötödik helyre taksálta őket, míg a junior páros (Baranyai Sára – Holczmann Dóra) nyolcadikok lettek.

– A junior párosban és csapatban indulókkal nagyon elégedettek vagyunk. Előbbiek már kifelé haladnak, érettségire készülnek, de nagyon összeszedték magukat a versenyre. Az új junior párosunk most mutatkozott be, és nagyon ügyesen helytálltak ezzel az új versenykűrrel. A kezdő és gyerek csapatunk szintén most mutatkozott be ebben az összeállításban, ezekkel a kűrökkel, és bár van még min javítanunk, de ők is nagyon ügyesen szerepeltek – értékelt az Orka SE szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában