Ismét a válogatottban

2019.02.11. 20:45

Filipovity Márkó szerint a bizalom a legfontosabb

Az utóbbi időszakban az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatának egyik legjobbja a 22 éves magasbedobó, Filipovity Márkó. Újra meghívták a vb-selejtezőkre készülő válogatottba.

Horog László

Filipovity Márkó (jobbra) szerepe megváltozott, jobban élvezi a játékot és a bizalma

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Korábban hullámzott a teljesítménye, jó meccset általában rossz követett. Az utóbbi hetekben viszont kiegyensúlyozottan kosárlabdázik.

– Én is úgy érzem, jól megy a játék. A két héttel ezelőtti, TF elleni bajnokin 14 pontot dobtam, előzőleg a Lukoil Levski ellen 20, a Jászberény ellen 18, a Ness Ziona ellen idegenben 19 állt a nevem mellett. Az izraeliekkel szembeni, hazai derbin nem igazán ment a játék, gyorsan összeszedtem három személyi hibát, emiatt kevesebbet játszottam. A szegedi győzelem során 9 pontot szereztem, úgy érzem, hozzá tudtam tenni a csapat produkciójához. A kiegyensúlyozott teljesítményem annak köszönhető, hogy sokkal több lehetőséget kapok, élvezem a bizalmat. Az új edző kinevezése után megváltozott a szerepem a csapatban. Élvezem a játékot, a pályán töltött idő minden pillanatát. Azt viszont sajnálom, hogy a várt eredmények eddig nem jöttek. A nemzetközi kupában ugyan nem lehet ránk panasz, a hazai bajnokságban viszont nem találtuk a ritmust. Az utóbbi két, bajnoki siker jót tett az önbizalmunknak.

Az NB I-ben valóban elmaradnak a várakozástól. Mi okozza a gondot?

– Meggyőződésem, egyénileg jók vagyunk, képzett kosarasok alkotják az együttest, azonban csapatként nem találtuk eddig az összhangot. Úgy gondolom, a Tehetséges Fiatalok és az SZTE elleni sikerrel elindultunk felfelé. A TF ellen végig vezettünk, Szegeden is jól kezdtünk, aztán több hibát elkövettünk, nagyon izgalmas meccs lett belőle. Egylabdás meccset vívtunk, örülök, hogy mi kerültünk ki győztesen a párharcból. A hosszabbítás egyértelműen a miénk volt.

Filipovity Márkó (jobbra) szerepe megváltozott, jobban élvezi a játékot és a bizalma
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Korábban folyamatosan a 11. helyen állomásoztak, most feljöttek a 9. pozícióba, de ez is messze van az álmoktól. Mit gondol, hol zárják az alapszakaszt?

– Előrébb fogunk lépni. Egységesek vagyunk, mindenki átérzi a dolog súlyát, tudjuk, nem itt a helyünk a táblázaton. Ahogy mindenki, én is sokkal többet vártam ettől az idénytől, a szezon elején akadt több, szoros küzdelemben nyert találkozónk, mindig győztesen jöttünk ki a kiélezett meccsekből. A folytatásban viszont rendre kikaptunk a végjátékban. Alighanem az összpontosítás hiányzott, becsúszott egy-egy hiba a védekezésben, nem koncentráltunk eléggé. Nincs mese, be kell jutnunk a középházba, most ez a legfontosabb. A 9. pozícióban tanyázunk, 8 győzelemmel és 11 vereséggel. Remélem, az elkövetkező időszakban a sikerek száma emelkedik. Ha a tízben vagyunk, megkezdhetjük az előrelépést a középső szakaszban. Messze a bajnokság vége. Bár az idényben váratlan vereségeket szenvedtünk, továbbra is úgy gondolom, az egyik legjobb magyar csapat vagyunk, szerintem ezt igazoljuk is a szezon további részében. Továbbra is minden esélyünk megvan, hogy ott legyünk a rájátszásban. Azt természetesen sajnálom, hogy nem lépünk pályára a hétvégi, győri kupadöntőn. Azonban ennek is van pozitív oldala, nyugodtan készülhetünk, gyakorolhatjuk azokat a dolgokat, amelyek eddig nem igazán mentek.

Ismét meghívót kapott a válogatottba. Szóhoz jut az olaszok és a horvátok ellen?

– Nagyon remélem. Mivel nem lépek pályára az MK nyolcas döntőjében, február 16-án, vasárnap csatlakozom a válogatott kerethez. Akik érintettek, azok másnap, hétfőn kezdik a munkát a nemzeti együttesben. Két mérkőzésünk van hátra, február 22-én, Varesében mérkőzésünk az olaszokkal, majd a horvátokat fogadjuk Szombathelyen. Egyik csarnok sem ismeretlen számomra, az Aréna Savariában többször léptem pályára. Varesében csak egyszer, november közepén, az Európa-kupa első csoportkörében mérkőztünk az olaszokkal.

A meccsnek már nem volt tétje, előzőleg mindkét gárda biztosította továbbjutását a második csoportkörbe. Ez a világbajnoki selejtező viszont nagyon fontos nekünk – jelentette ki a fehérvári kosaras.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában