A második hely nem elég

2019.02.28. 21:29

Ambiciózus terveket szövögetnek a Fehérvár Enthroners csapatánál

A magyar első, valamint az osztrák negyedosztály megmérettetésire készülő Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapatánál már gőzerővel zajlik a tavaszi felkészülés.

Dévai N. Csaba

Az amerikaifutball-fellegvárból, Texas államból származó edzőnél jó kezekben van a csapat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország első, kifejezetten amerikai futballra szánt pályáján, a First Fielden ismét felgyúltak a fények, bár ezúttal még csak a különböző védekező és támadó alakzatokat gyakorló fehérvári játékosok fürödtek a fényárban. Március 23-án 14 órakor azonban már élesben, a bécsi Danube Dragons II ellen kell megmutatni, mire képes a tavalyi magyar bajnoki ötödik és osztrák ötöd­osztályú bajnokcsapat.

Ebben a feladatban rengeteget segíthet az a tíz érkező, akik a legutóbbi szezon vége óta csatlakoztak a fehérváriak keretéhez. Ezek a játékosok kivétel nélkül a hazai és európai amerikai futball jeles képviselőiként szereztek hírnevet maguknak korábban, mint például a Hawaiiról érkező futójátékos, Ryan Tuiasoa vagy a magyar válogatott alapembere, az elkapóként játszó Poprádi Márk. A védelem megszilárdítása érdekében igazolt 28 éves Mike Wallace az európai amerikai futball egyik legerősebb bajnokságából, Németországból érkezett, és komoly tervei vannak az elkövetkező szezonra.

– Mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk fejlődni a csapattal, amihez mindenképpen megvannak a megfelelő játékosaink. Ami engem illet, azt tűztem ki célul, hogy legalább hét interceptiont [ellenfél passza után elcsent labda] szeretnék szerezni. Ezenkívül a védők rangsorában is az első helyig küzdeném fel magam a sikeres szerelések számát tekintve – mondta Wallace.

Az amerikaifutball-fellegvárból, Texas államból származó edzőnél jó kezekben van a csapat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezen tervek megvalósításában Boda Gábor, a védekező egység edzője is sokat segíthet, aki szintén a tavalyi szezont követően tette át székhelyét a First Fieldre, miután három magyar bajnoki aranyérmet szerzett már edzői karrierje során.

A csapat vezetőedzője, Jim Ward nem csupán az Amerikai Egyesült Államokból származik, hanem egy olyan állam szülötte, ahol az anyatejjel szívják magukba az amerikai futball csínját-bínját a fiatalok. A Texasban született 61 éves szakember immáron több mint tíz öve az öreg kontinensen tevékenykedik, ittléte során dolgozott finn, svéd, cseh és osztrák csapatoknál. Legutóbb éppen annál a Prague Black Panthersnél tevékenykedett, amely a Fehérvár Enthroners végső céljának tekintett osztrák első osztályban versenyez. Komoly tapasztalattal rendelkezik tehát a térség játékstílusát tekintve a vezetőedző, aki hazai és nemzetközi szinten mérve is rendkívül magas minőségű felkészülést vezényel a „koronázóknak”.

– Keményen dolgozunk, aminek köszönhetően egyre jobbak és jobbak vagyunk. A lengyelországi edzőtáborunk is fontos része lesz a felkészülési programunknak, ahol az első osztályú Tychy Falcons ellen tudunk majd gyakorolni. A lehető legnagyobb fordulatszámra kell felpörgetni a támadó, védekező és speciális egységet a szezon kezdetére – mondta Ward.

Sokan sokfelől érkeztek az Enthroners együtteséhez, a csapatba való beépítésük komoly feladat lesz az elkövetkező időszakban.

– Az eddig látottak alapján rendkívül meg vagyok elégedve az igazolt játékosokkal. Mindenki beleillik abba a játékrendszerbe, amelyet elterveztem, de ahogy a játékosaimnak szoktam mondani, nem elég, ha van egy jól összerakott, tehetséges csapatod, minden mérkőzésen újra és újra meg kell küzdeni a sikerért – különben jönnek a kellemetlen meglepetések.

A kétfrontos küzdelemre készülő koronázók mesterétől távol áll, hogy alacsonyra tegye az elvárások lécét.

Mike Wallace (b) és Ryan Tuiasoa is készen áll a rajtra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Egyértelműek a célkitűzéseink, mindkét versenysorozatban az élen akarunk végezni. Nem elégszünk meg a második hellyel.

Mindenkit kissé meglepett az osztrák amerikaifutball-szövetség döntése, miszerint az ötödosztályban csont nélkül bajnoki címet szerző Enthroners nem „ugorhatta át” a negyedosztályt, ahol az előzetes várakozások szerint ismét dominálni fognak.

– Mindenféleképpen érdekes döntés volt ez a részükről, amit talán azzal lehet magyarázni, hogy nem egy osztrák csapatról van szó. Véleményem szerint az első vagy másodosztályban lenne a helyünk, de ha már így alakultak a dolgok, akkor ezt a feladatot kell megoldanunk. Félreértés ne essék, itt sem fogunk la­zsálni, minden mérkőzésen a tőlünk telhető legjobbunkat fogjuk nyújtani – zárta értékelését a 39 évnyi edzői tapasztalattal rendelkező szakember.

A szezon kezdetéig tehát alig több, mint három hét van hátra, így már csak ennyit kell várnia a First Field lelátóit minden mérkőzésen rendre megtöltő, amerikai futballra éhes fehérvári közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában