Mumussá léptek elő

2019.01.18. 22:13

A Fehérvár negyedszer is legyőzte a Klagenfurt csapatát

Bravúros három pontot gyűjtött Hannu Järvenpää együttese az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság pénteki játéknapján, ezzel megszilárdította pozícióját a felsőházban.

Nagy Péter

Fotó: Soós Attila

Nem volt könnyű helyzetben a Volán, péntek este a négy mérkőzés óta veretlen, a liga legjobb védelmével rendelkező rekordbajnok KAC otthonában kellett maradandót alkotnia ahhoz, hogy az osztrák központú hokibajnokság hatodik helyén továbbra is a fehérváriak neve virítson. Az Ördögök önbizalmának mindenesetre táptalajt adhatott az a tény, hogy Háriék a közé a négy csapat közé tartoznak, amelyek az idei kiírásban már győzni tudtak a Stadthalléban, sőt eddig mindháromszor elkalapálták a Wörthi-tó-parti gárdát. Ráadásul a 14 gólos Anze Kuralt visszatért a kék-fehérek kezdőjébe, míg az új fiú, az NHL-t is megjárt kanadai bekk, Ty Wishart a negyedik sorban kapott helyet. Timotej Sille és Szabó Krisztián viszont sérülés miatt továbbra sem állhatott Hannu Järvenpää rendelkezésére.

A tét rányomta a bélyegét az első játékrészre: mindössze 11 kapura lövést láthattak a mérkőzésre kilátogatók. A karintiai együttes egy esetleges győzelemmel matematikailag is bebiztosíthatta volna a felsőházba jutást, míg a vendégek egy sikerrel megtartották volna a Villach ellen kiverekedett hatodik, szintén rájátszást érő pozíciójukat. A korong nagy részt hazai ütőkön járt, a piros mezesek gólgyárosa, Nicholas Petersen előtt adódott az első igazi osztrák ziccer, de Mac Carruth biztos kézzel hárított. Sofron István, Andrew Sarauer, valamint Sárpátki Tamás révén a FAV19 is elmerészkedett Lars Haugen kapujáig, de az eredmény nem változott, maradt a döntetlen.

Fotó: Soós Attila

A második harmadban is hasonló volt a képlet: a vendéglátók birtokolták többet a pakkot. A magyarok azonban nem adtak alább stabil védekezésükből, sőt, Wishart kékvonalasa után akár a vezetést is megszerezhették volna, de Tero Koskirantának nem sikerült értékesíteni a kipattanót. Szabó Dániel szenvedte el a találkozó első kétperces büntetését, a koronázóvárosi retesz azonban annyira jól működött, hogy Adam Comrie helyzetén kívül nem jegyezhettünk fel klagenfurti próbálkozást. A 35. percben aztán elhalkult az aréna, amikor a kilépő Erdély Csanád Sarauernek kaparta ki a gesztenyét, a magyar válogatott támadó pedig nem hibázott, 0-1. Még felocsúdni sem tudtak a vendéglátók, amikor Eric Meland egy kapu előtti kavarodást követően megduplázta a Volán előnyét, 0-2. A lőlapon hiába állt 16-7 a KAC javára, a középső húsz percet a ziccereivel jobban sáfárkodó fehérváriak nyerték.

Thomas Koch lövését Carruth, Kuraltét Haugen védte, majd Koskiranta rontott az utolsó felvonásban. Adam Comrie viszont nem hibázott a túloldalon, a 44. percben szépítettek Petri Matikainen fiai, 1-2. Zack Phillips Reisz Áron passzából hibázott, majd ismét Szabó Dánielt küldték ki a játékvezetők. Az egyenlítés azonban nem jött össze, sőt, a végén Michael Carruso és Meland összjátékából utóbbi duplázni tudott, 1-3. Erdély és Hári az üres kapura rohamozhatott a végén, de az eredmény már nem változott, a kék-fehérek negyedszer is legyőzték a rekordbajnokot. Folytatás vasárnap a Dornbirn otthonában.

Hannu Järvenpää: „Úgy érzem, kicsit benne volt a hosszú utazás a lábakban a mai meccsen. Ennek ellenére folyamatosan visszatámadtunk, és ahogy a mérkőzés haladt előre, úgy egyre jobban játszottunk. A második játékrész elején nagy bajban voltunk – ehhez kétség sem férhet -, de sikerült két gyors gólt lőni, a harmadik harmadban pedig már okosabban védekeztünk. Nagyon örülök, hiszen a Klagenfurt kiválóan játszott, és egy rendkívül erős csapat. Nagyon hasznos pontokat tudtunk gyűjteni ellenük.”

Jegyzőkönyv

EC Klagenfurt AC–Fehérvár AV19 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)

Klagenfurt, 3191 néző. V.: Bulovec, Stolc (Kontschieder, Pardatscher)

KAC: Lars (Madlener) – Comrie 1, Fischer, Geier, Koch, Petersen (1) – Gartner, Schumnig, Richter, Neal, Kozek – Strong, Unterweger, Bischofberger, Wahl, Hundertpfund – Harand, Duller, Kraus, Liivik, Witting.

Vezetőedző: Petri Matikainen.

FAV19: Carruth (Kornakker) – Reisz, Hári (1), Kuralt, Harty, Szabó D. – Luttinen, Koskiranta, Sofron, Caruso (1), Meland 2 – Erdély, Sarauer 1, Phillips (1), Stipsicz, Tikkanen – Szita, Sárpátki, Wishart.

Vezetőedző: Hannu Järvenpää.

Kapura lövés: 33-21

Kiállítás: 4, illetve 6 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában