A csapat közel került az európai futballelithez

2018.11.09. 18:25

Kézbe vették a Vidi játékosai a sorsukat

Új történetírásba kezdett a Mol Vidi FC labdarúgócsapata azzal, hogy a Szalonikiben elért diadal után Budapesten is le tudta győzni a PAOK együttesét. Ezzel a fehérváriak nagyon közel kerültek ahhoz, hogy továbblépjenek az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába, ami magyar csapatnak még sohasem sikerült.

Ferencz Balázs

Georgi Milanov a Vidi nyerőembere volt, de az egész csapat jelesre vizsgázott

Fotó: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Saját magát hallva is elmosolyodik az ember, mikor azon morfondírozik: ha a Vidi nem is nyer a mumus BATE Boriszov otthonában, a már biztos továbbjutó, s talán legerősebb játékosait pihentető Chelsea-t el lehet kapni az Európa-liga utolsó csoportmeccsén. S tovább lehet jutni a kvartettből. Ez nem álom, immár ez a valóság. A Mol Vidi FC a PAOK Szalonikit oda-vissza verve az L csoport második helyére lépett fel. A Vidi végig szervezetten futballozva esélyt sem adott a PAOK-nak a Groupama Arénában a gólszerzésre, s a szünet utáni pörgős offenzívából gólt szerzett, s 1-0-ra nyert a görögök ellen.

– Gratulálok a játékosaimnak, újabb kiváló eredményt értek el. Azt hiszem, méltó módon képviseljük a magyar focit Európában – fogalmazott Marko Nikolics, a fehérváriak vezetőedzője. – Az eredmények miatt vagyunk az Európa-ligában, és nem csupán dekorációnak. Köszönet illeti az erőnléti és orvosi stábot is, mert öt hónapon át háromnaponta meccset játszunk és mindenki kiválóan bírja a terhelést, sérültünk sincs. Taktikailag ismét tökéletesek voltunk. Nehéz a PAOK ellen két meccset lehozni úgy, hogy szinte egyetlen igazi helyzete se legyen az ellenfélnek, de a Vidinek ez sikerült.

– Az egyik csapat birtokolta a labdát, míg a másik fizikálisan és keményen focizott. Sajnos, a két meccsen egyszer sem tudtuk feltörni a Vidi védelmét. Megpróbáltunk más felállást, más játékosokat bevetni, de hiába. Őszintén megvallva, óriás különbség volt a két csapat között mindkét találkozón, az egyik megpróbált futballozni, míg a másik csak előrerúgta a labdát és próbált kontrázni. Ebből talált gólokat és nyert – értékelt nem túl barátságosan a PAOK román szakvezetője, Razvan Lucescu. – Olyan csapattal kerültünk szembe, amely minden próbálkozásunkat megfojtotta. A minőség nálunk van, de a Vidi nyert kétszer. A két vereség az én hibám, nem a játékosoké. Van még két forduló, a továbbjutás még nem dőlt el.

A gratulálni rest edző arról is megfeledkezett, hogy játékosai egyszer sem dolgoztatták meg a Vidi kapusát, Kovácsik Ádámot.

– Egyszer értem kézzel a labdához egy kicsúszásnál. Mondjuk rúgtam vagy tízezer métert a labdába, kirúgásból volt bőven, ezért nem fáztam meg – mosolygott a hálóőr. – Nagyon jól védekezett a csapat, mindenki betartotta a taktikai utasításokat. Mindenki megnyerte a párharcait, szenzációsan játszottak előttem a srácok.

Georgi Milanov a Vidi nyerőembere volt, de az egész csapat jelesre vizsgázott
Fotó: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Paulo Vinícius azonban egyszer csak előreszaladt, s gólpasszt adott Milanovnak. – Na az nem a taktikát betartó elem volt, hanem szimplán improvizáció. De ez kellett a három ponthoz. Meg van dicsérve, mert gól lett belőle. Mást mondanék, ha nem szereztünk volna belőle vezetést.

A november 29-i, BATE elleni összecsapáson meg lehet csípni a továbbjutást.

– Ez egy lehetőség számunkra, hogy történelmet írjunk, mert a Vidi 33 évvel ezelőtti menetelése óta nem sikerült magyar csapatnak továbbjutnia. Saját kezünkben van a sorsunk, amivel élni szeretnénk. Nem feltétlenül a boriszovi győzelem jelenthet továbbjutást, a BATE és a Chelsea elleni döntetlennel is elérnénk célunkat – mondta Kovácsik.

– Minden elismerésem a csapaté, mert ezúttal is végig nagyon okosan, fegyelmezetten, és ami a legfontosabb, türelmesen futballoztunk – vélekedett a győztes gól szerzője, a bolgár Georgi Milanov. – Boldog vagyok, hogy sikerült gólt szereznem, ráadásul győztes gólt. Nagyon szép támadást vezettünk, Vini nem csak hátul játszott rendkívül hasznosan, de fantasztikus labdával szolgált ki. Ezzel a győzelemmel óriási esélyt teremtettünk magunknak a továbbjutást illetően, de még két nagyon nehéz csoportmeccs vár ránk. Csodálatos érzés volt tömött lelátók előtt futballozni, és a találkozó végén együtt ünnepelni a drukkerekkel. A lefújás után Wernbloom az elsők között jött oda hozzám gratulálni. Hosszú évekig voltunk Moszkvában csapattársak, nagyon jó barátságban vagyunk.

Csütörtök este rengetegen az európai esélyeket latolgatták, azonban vasárnap 15.30kor Mezőkövesden vív fontos mérkőzést a Vid az OTP Bank Liga 14. fordulójában. A bajnoki címért is harcoló fehérváriak győzni szeretnének. Pátkai Máté sárga lapos eltiltása miatt nem játszhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában