2019. május 2. és 8. között

2018.11.27. 15:44

Ismét öttusa világkupát rendez Székesfehérvár

Múlt héten döntött a Nemzetközi Öttusaszövetség arról, hogy támogatja az ötletet, miszerint a sportág visszatér a koronázóvárosba. 2019. május 2–8. között Székesfehérvár férfi- és női világkupafutamnak ad otthont.

Ferencz Balázs

Vörös Zsuzsanna szinte az összes székesfehérvári világkupán rajthoz állt, s versenyzett az utolsó, 2009-es viadalon is. Az olimpiai bajnok most azonban már fő szervezőként bábáskodik a tizedik hazai öttusa-világkupa lebonyolításán.

– Ünnepi ez a nap, hiszen olyan rendezvényt jelentünk be, amilyennek tíz éve nem szolgált helyszínül Székesfehérvár – mondta Tóth István, az Alba Volán SC elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyen Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár öttusaszakosztályának vezetője, Mészáros Attila alpolgármester, Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára és Kármán Sándor versenyigazgató is jelen volt. – Visszatekintve az elmúlt 20 évre: egyértelmű sikertörténet. De ez egy közbülső állomás, 2019ben jubileumi világkupát rendezünk, de először férfi és női közös vk-futamot – tette hozzá Tóth István.

Az Alba Volán SC 1992-ben rendezte az első öttusa-világkupát, 2009-ig csak női vk-nak adott otthont a város, összesen kilenc alkalommal. 2010 óta a férfi ak és a nők már egyszerre versenyeznek a világkupafutamokon, így most történelmet ír Székesfehérvár. Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, hogy a város biztosítja az infrastrukturális és anyagi hátteret.

A MÖSZ főtitkára elmesélte, hogy mikor a nemzetközi szövetség illetékesei elé tárták az ötletet, másfél percen belül döntöttek, hogy jó helyszíne lesz Fehérvár a világkupának. – A jövő év nehéz lesz, vb-t rendez Budapest, így szükségünk volt egy városra, amelyre a feladatok nagy részét rábízhatjuk. A Volán már bizonyított – jelentette ki Gallai István. 2019. május 2. és 8. között világbajnoki mezőny várható, hiszen jövőre már olimpiai kvótákért is hajtanak a pentatlonisták, ráadásul a világkupa-sorozat döntőjének győztese is jogot nyer a tokiói részvételre.

2019-ben ismét Székesfehérváron versenyezhetnek a világ legjobb öttusázói
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kármán Sándor versenyigazgató elmondta, hogy a vk-n már a budapesti vb-hez hasonló körülményeket akarnak teremteni. Ami pedig az elvárásokat illeti: Vörös Zsuzsanna Kovács Saroltától, Alekszejev Tamarától és Demeter Bencétől egyaránt érmet vár, de bízik abban, hogy a 12-12 magyar között több fiatal is megvillantja, mire képes. A verseny úszásszámát a Csitáry G. Emil Uszodában, a körvívást az MKOSZ-csarnokban, a bónuszvívást, a lovaglást és a kombinált számot a Bregyó közi Regionális Atlétikai Centrumban rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában