Kettőt villant a BATE, s győzött

2018.09.20. 21:06

A Vidi végigtámadta a mérkőzést, de pontatlan volt, míg ellenfele nem kegyelmezett 

Visszatért Európába a fehérvári labdarúgás. Az UEFA Európa-liga L csoportjának nyitányán vérmes reményekkel fogadta a Vidi FC a BATE Boriszov alakulatát. Három évvel ezelőtt szoros csatában búcsúztatták a fehéroroszok a piros-kékeket.

Ferencz Balázs

 

14 hónapja dolgozott ezért a pillanatért a MOL Vidi FC Marko Nikolics iránytásával. A fehérváriak a Bajnokok Ligája rájátszásából kerültek az Európa-liga csoportkörébe, ahol hat évvel ezelőtt még Paulo Sousa vezetésével a Basel és a Genk mögött, a Sporting Lisboa előtt a harmadik helyen zárt. Azt már a BATE elleni összecsapás előtt leszögezte Nikolics-mester és Pátkai Máté, hogy nem elégszenek meg azzal, hogy megérkeztek Európába, harcba szállnak a továbbjutásért. Annak ellenére, hogy az angol Chelsea, a görög PAOK és a BATE is nagyobb játékerőt képviselnek, nem elképzelhetetlen, hogy egy-egy meccsen akár pontokat is gyűjthetnek a csoportban. Például rögtön a BATE Boriszov ellen. A belorusz bajnokságot sorozatban 11-szer megnyerő, s a pontvadászatot most is vezető boriszoviak rutinos kupaszereplők, de nem sebezhetetlenek. A mozgalmas hétköznapokat maga mögött tudó Vidi – Danko Lazovics hirtelen jelezte visszavonulási szándékát – a tréner szerint kellőképpen felkészült a BATE együtteséből. A Puskás ellen agyrázkódást szenvedett Kovácsik Ádám a lelátóról figyelte a pályára kifutó társakat, akik között Fiola Attila a védelem jobb szélén kapott feladatot, s a kezdőben szerepelt a bolgár válogatott Georgi Milanov – ugyanakkor a fehérvári ultrák, az RBD az El-csoportkörre sem tértek vissza a nézőtérre...

Kovács István (balra) a pálya minden szegletében feltűnt, egyik lövését bravúrral védte a fehéroroszok kapusa
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A BATE rendkívül szervezetten fogott pozíciót a meccs elején. Tökéletesen kirajzolódott a 4-1-2-3-as alakzatuk, s többnyire csak a finn válogatott Tuominen mozgolódott a fehérváriak térfelén. A Vidi Milanov, valamint Kovács István révén lódult meg, Kovács az 5. percben lövésig is jutott, de labdája messze a kapu mellé szállt. A BATE csak a hibákra várt, s a 25. percben villant is. Egy szerzett labdával Dragun futtatta Ivanicsot, aki a tizenhatos jobb oldalán tört be, lövését azonban Tujvel védte. Két perccel később azonban már vonalon túlra kellett nyúlnia, mert Touminen 8 méterre a kaputól forgatta meg a védőket, s a kivetődő kapus alatt a bal sarokba gurított, 0-1. A Vidi nem torpant meg, továbbra is ment előre, Juhász például a BATE kapujától 22 méterre szép csellel jelezte, hogy pályája elején csatár volt. Stopira Ivanicsot bőrözte be, Kovács trükkjei után pedig 15 méteres lövéssel jelentkezett, a kapu fölé szállt a labda. Ugyanígy járt Stopira is, aki egy szabadrúgás után fejelhetett. A 38. percben már eltalálta a kaput a Vidi: Scsepovics gurította vissza a labdát Kovács István elé, aki remekül lőtt a hosszú sarokra, Serbitszki hatalmasat védett.

Marko Scsepovics (balra) sokat dolgozott, de nem talált be
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A szünetben egyik szakvezető sem cserélt, s a játék képe sem változott. A BATE nem nyújtott extrát, altatni próbált, s a fehérvári támadások megakasztására koncentrált. A Vidi próbálkozott, de hibák is tarkították futballját, sok volt a pontatlan átadás. Azonban az 54. percben a kapu elé kerültek a hazaiak, Nego érkezett egy centerezésre, de Filipovics menteni tudott a kapu torkából. Nem késett a válasz, Ivanics 18 méterről tüzelt, labdája alig szállt a bal kapufa mellé. Filipenko fejesét Tujvel biztos kézzel fogta, majd újra a fehérorosz tizenhatos előtt pattogott a labda. Marko Nikolics gólt akart végre, s védő helyett csatárt küldött pályára. Armin Hodzic debütált a Vidiben, s érkezésével még mozgékonyabbá vált az offenzíva, de egy pici pontosság továbbra is hiányzott.Teljesen betömörült saját büntetőterületére a BATE, Negóék, mint a fehérvári szúnyogok a napokban, folyamatosan szurkálták ellenfelüket, meg is bontották a betonbunkert, de kapura nem küldtek lövést. A hajrára fordulva is robogott a Vidi, s a 83. percben Scsepovics 7 méterről fejelhetett is, Serbitszki azonban éppen jó helyen állt. A 85. percben aztán egy kiváló szabadrúgáskombinációból, de lesgyanús helyzetből Filipenko bólintott a hazai hálóba, eldöntve ezzel a párharcot, 0-2. A vége előtt még a csereként beállt Volobko iramodott meg, de ziccerét fogta Tujvel, a hosszabbításban pedig Anel Hadzic távolról lőtt belsővel, nem sokkal a kapu fölé. Filipovics második sárgája és kiállítása után az utolsó fél percet emberelőnyben tölthette a Vidi, de helyzetbe már nem került, így vereséggel kezdte a csoportkört.

 

Vidi FC–BATE Boriszov 0-2 (0-1)

Budapest, Groupama Aréna, 14 726 néző. Vezette: Mads-Kristoffer Kristoffersen (D. W. Rasmussen, V. Skytte) – dánok

Vidi FC: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász, Vinícius, Stopira – Hadzic – Nego, Nikolov (Berecz, 78.)– Kovács I., Milanov (Hangya, 76.)– M. Scsepovics. Vezetőedző: Marko Nikolics.

BATE: Serbitszki – Poljakov, Milunovics, Filipenko, Filipovics – Baga, Jablonszki, Dragun – Ivanics (Gordeicsuk, 67.), Tuominen (Szkavis, 61.), Stasevics (Volodko, 87.). Vezetőedző: Aleksej Baga.

Gól: illetve Tuominen (27.), Filipenko (85.)

Sárga lap: Stopira (13.), Milanov (30.) illetve Milunovics (37.), Filipovics (51., 93.), Serbitszki (92.) Kiállítva: Filipovics (93.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában