Lazovics büntetőt hibázott, de belefért

2018.08.14. 22:03

Visszatért Európába a Vidi FC

Élet-halál harcot vívott a Mol Vidi FC és a Malmö FF a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének visszavágóján.

Ferencz Balázs

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy lépeget előre a Vidi a BL-selejtezőben, úgy lesz egyre népszerűbb a fehérvári gárda. Már a Ludogorec elleni összecsapást is magyar képernyőkhöz mérten magas nézettség övezte, a nem várt siker pedig tovább fokozta az izgalmakat. A népszerűség ellenére minden bizonnyal az izgalom és a fegyelem derített homályt a Felcsúton ténykedő biztonsági őr szemére is, mikor a fehérváriak vezetőedzőjét, Marko Nikolicsot sem akarta a játéktérre engedni a nyakbaakasztós azonosítója nélkül. Pedig a Vidi hadvezére fontos pillére a csapatnak.

A bolgár együttes leküzdése után, a 20-szoros svéd bajnok, Malmö otthonában 1-1-es végeredmény született, így az északiak a gólszerzés kényszere alatt érkeztek a Pancho Arénába.

A fehérváriak malmára hajthatta talán a vizet, hogy a pálya minősége nem volt kielégítő Felcsúton, információink szerint valamiféle gombás fertőzés támadta meg a pályát, s irtotta ki a füvet. A talajra már korábban Marko Nikolics is panaszkodott, azonban a fehérvári trénernél erősebben fogalmazott az összecsapás előtt a Malmö német edzője, Uwe Rösler.

- Hasonló pályára számítottam, márpedig abból kiindulva, ahogyan a Vidi a Ludogorets, vagy éppen ellenünk is játszott. Nem állítok olyat, hogy manipulálták a pályát. Én csak azt mondom, hogy nem vagyok meglepve, de mindegy, mindenáron tovább kell jutnunk! Mindenesetre mi száz százalékosan fel vagyunk készülve a meccsre! – jelentette ki határozottan a szakember. A svédek vezetőedzőjénél csak a malmői drukkerek voltak barátságtalanabbak. Eleinte békésen sörözgettek a Pancho Aréna egyik sarkában, majd mikor meglátták a pályára érkező hazai játékosokat, erőteljes fütyülésbe és süvöltésbe kezdtek. Egyfelől érthető volt az erődemonstráció, minden eszközt meg kellett ragadniuk, hogy megzavarják az 1-1-es összesítéssel kedvezőbb helyzetben lévő Vidit, másfelől most hiányzott rettentően az idei meccsektől eddig távolmaradó Red Blue Devils szurkolói támogatása...

A fehérváriak nem változtattak az egy hete, Svédországban kezdő alakulaton – ugyan Stefan Scsepovics egyes értesülések szerint fegyelmi okok miatt nem került a keretbe sem -, ellenben a Malmö FF több helyen is módosított. Safari, Bengtson és Traustason sérülés miatt hiányzott, azonban felépült és kezdett a félelmetes hírű Carlos Strandberg.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Csendesen sírt az égbolt a kezdést megelőző gyásszünet alatt, mikor a Debrecen elleni bajnoki után tragikus autóbalesetet szenvedett három Vidi-szurkolóra emlékezett a Pancho népe.

Miután Lazovics útjára indította a labdát az eső áztatta pályán, a malmői kiabálás mellett zúgott a „Hajrá Vidi” is. Az első tíz percben mezőnyben harcoltak a felek, érthetően a háron védővel és öt középpályással felálló svédek erőltették inkább a támadásvezetést, de nem jutottak el a hazai kapuig. A piros-kékek tetszetősen tették-vették a labdát a középpályán, azonban mikor a széleket dobták volna játékba, pontatlanok voltak a labdák. Fürgébben, erőszakosabban futballozott a piros-kék gárda, a 27. percben Marko Scsepovics és Nego játszottak össze, a szerb támadó centrezéséről pedig épphogy lekésett Kovács István. A félidő hátralevő részében nagyot harcoltak a csapatok, próbáltak fogást találni a másikon, vagy éppen rést a másik védelmén, de nem jártak sikerrel. A Malmö azonban nem tudta ráerőltetni akaratát a Vidire, sőt, inkább a hazaiak fociztak veszélyesebben, lendületesebben.

Koncenráltan futballozott a szünet utáni pillanatokban a fehérvári egylet, Nikolov becsúszva blokkolt egy jobb oldali beadást, de nem tudott támadásba váltani a gárda, mert Lazovics labdái most rendre ellenfélnél kötöttek ki. A Malmő a 48. percben küldte találta el elsőzör a kaput, Strandberg készítette le a labdát Christiansennek, aki 18 méterről tüzelt, de Kovácsiknak csupán le kellett térdelnie a labdáért. Az 52. minutumban már nehezebb dolga volt, egy kezezésgyanús eset után iramodott meg Larsson a jobb oldalon, éles szögből leadott lövésébe kapott bele a fehérári kapus, a gólvonal elől pedig Hadzic tisztázott. Veszlyesebbé vált a svédek játéka, Rosenberg 25 méteres szabadrúgását Kovácsik a léc alól tolta szögletre.Szabadrúgás nyomán riogatott a Vidi is: Lazovics emelte a kapu jobb oldala elé a labdát, Juhász pedig előrevetődve, a földtől 30 centire fejelt – a háló tetejére. Ekkor még fél óra volt hátra a meccsből, s megint a fehérváriak birtokolták többet a labdát. A 65. percben aztán Lazovics parádés labdával ugratta ki Negot, aki a kapus mellett is elhúzta a labdát, de Dahlin a lábát kapta el. Büntető, s a hálóőr csak sárgát kapott. Ez volt a vendégek szerencséje, mert Danko Lazovics középre lőtte a tizenegyest, Dahlin pedig védett... Elképesztően nehéz utolsó húsz percet élt át a fehérvári hadsereg, de a malmői nyomást katonásan állta. A 93. percben Kovácsik védett hatalmasat, Rosenberg fejesét fogta meg! A Vidi kihúzta a 97. percig kapott gól nélkül, s bejutott a Basjnokok Ligája playoff-körébe, ahol a Celticet kiejtő görög AEK Athénnal találkozik.

 

Jegyzőkönyv

Mol Vidi FC–Malmö FF 0-0 (0-0)

Felcsút, Pancho Aréna, 3432 néző. Vezette: Xavier Estrada (spanyol)

Mol Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Nikolov (Pátkai, 84.) – Lazovics (Tamás K., 94.), Kovács I. (Huszti, 89.) – M. Scsepovics. Vezetőedző: Marko Nikolics.

Malmö FF: J. Dahlin – Brorsson, L. Nielsen, Lewicki – E. Larsson (Vindheim, 76.), Innocent (Gall, 79.), S. ­Rieks, Bachirou – A. Christiansen – M. Rosenberg, C. Strandberg (Antonsson, 70.).

Vezetőedző: Uwe Rösler

Gól: –

Sárga lap: Pátkai (88.), Huszti (94.) illetve Dahlin (66.)

Összesítésben: 1-1, továbbjutott a Mol Vidi FC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában