elégedett a torna színvonalával

2018.07.08. 13:00

Az egykori kapus, Mitring István szerint a kicsik felnőttek a nagyokhoz

A Videotonban mutatkozott be az NB I-ben, 1990 őszén, később szerepelt Siófokon és Pécsen, majd a finn élvonalba igazolt Mitring István. Jelenleg Felcsúton dolgozik kapusedzőként, az utánpótlásban.

Horog László

A képen balról Kovács Attila, Tiber Krisztián és Mitring István. A korábbi élvonalbeli hálóőr évek óta a felcsúti utánpótlásban tevékenykedik

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Mitring István pár napja ért haza spanyolországi nyaralásáról, a közösségi médiában szinte naponta posztolt fotót, amelyen valamelyik tengerparti étteremben, kávézóban vagy bárban kivetítőn nézi a vb meccseit, komoly tömegben, helyiek és külföldi turisták társaságában.

- A két fiammal voltam nyaralni, Barcelonában volt a szállásunk, autót béreltünk és mentünk pihenni a közeli, parti településekre. Rendkívüli volt a hangulat, strandoltunk, valamint néztük a mérkőzéseket, például a spanyolok utolsó csoportmeccsét. A nyaralás után természetesen itthon is követem az oroszországi vb összecsapásait.

- A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián dolgozik, évek óta. Akadnak tehetséges kapusok?

- Ügyes gyerekek mindig vannak. Gárdonyban kezdtem dolgozni, a helyi focisuliban, aztán megalakult a PFLA, ott folytattam, azóta is Felcsúton dolgozom, az iskolai szekcióban. Ez nem főállás, a munkámat nem adtam fel, Székesfehérváron, egy multinál dolgozom főállásban, amikor délután véget ér a munka, azonnal megyek edzést tartani. A gyerekek a sulit követően kezdik a tréningeket, én pedig munka után. Úgy gondolom, a nebulókkal jól megtalálom a közös hangot, jól bánok a gyerekekkel.

- Felnőttekkel nem dolgozott?

- Amikor néhány meccs erejéig Vincze István volt a vezetőedző a másodosztályban, én voltam a kapusedzője. Bár jól érzem magam az utánpótlásban, nem zárkózom el attól, hogy munkát vállaljak felnőtteknél. Évekkel ez-előtt volt rá esélyem, Kispestre hívtak az első csapathoz, gondolkodtam rajta, végül nemet mondtam, nem éreztem elég vonzónak az ajánlatot.

- Fiai is futballoztak. Kergetik még a labdát?

- Márton 23, Ádám pedig 16 éves. Mindketten fociztak, Finnországban, valamint a kicsi itthon a Buzsáky Ákos irányította Grund FC-ben, az általános iskolás évek végeztével mindketten abbahagyták. A nagyobbik inkább futkározós, mint ügyes volt, a kicsi bal oldali védőt játszott, aztán futsalozott Dunakeszin, a Kinizsi utánpótlásban, az amatőr együttesben. A nyári, oroszországi vb-t természetesen ők is követik.

A képen balról Kovács Attila, Tiber Krisztián és Mitring István. A korábbi élvonalbeli hálóőr évek óta a felcsúti utánpótlásban tevékenykedik
Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

- Önnek mennyire tetszik a torna színvonala?

- Én nagyon elégedett vagyok. Remek a hangulat, a meccsek kimondottan izgalmasak. A korábbi kiscsapatok felnőttek a nagyok szintjére, nem csak fizikálisan, technikailag is. Alig volt előre lefutott meccs, szinte mindegyik összecsapás élet-halál küzdelmet hozott. Korábban Ázsia, Afrika, Óceánia sokkal gyengébb színvonalat képviselt, most partiban voltak mindenkivel. Mindenki önfeláldozó volt és egységes, nem ismertek elveszett labdát. Például a svédek elképesztően egységesek, a mezőnyjátékosok blokkolnak, vetődnek a lövésekbe. A kapus előtt olyan védelmi fal áll, mint amikor a vízilabdában nyolc kéz tornyosul a hálóőr előtti métereken. Nehéz gólt lőni, a csatárok kvalitásai miatt mégis születnek találatok.

- A kapusok közül kit emelne ki?

- A mexikói Guillermo Ochoa produkciója nagyon tetszett, a brazil Alisson Becker és dán Kasper Scmeichel szintén szenzációs. Utóbbit különösen nagyra tartom, alighanem azért, mert nagy rajongója voltam az édesapjának, Peter Schmeichelnek is. Akkoriban az apuka volt világsztár, most a gyerek. Közülük mindenki más stílusban véd, ugyanakkor hatékonyan. Ami viszont meglepett, hogy az igazán sztárnak számító portások közül David de Gea, Manuel Neuer a várakozás alatt teljesített, pedig előbbi remek szezont futott klubjában, a Manchester Unitedben, Neuer mondjuk az egész szezont kihagyta, érthető, hogy nem volt topformában.

- A csapatok közül kinek a játéka nyerte el leginkább a tetszését?

- Nagyon szurkoltam Uruguaynak, akik végül a nyolc között búcsúztak. Két extraklasszis támadóval rendelkeznek, a franciák ellen Cavani sérülés miatt nem léphetett pályára, Suarez egyedül nem boldogult. A nagy esélyesnek Brazíliát tartottam a csoportmeccseken követően, minden poszton kiváló futballistájuk van, nyolcan képesek gólt lőni, illetve gólpasszt adni. A játékosok hatékonysági foka rendkívül magas, ezért ellenük különösen nehéz védekezni. Mégsem jutottak az elődöntőbe, szenzációs meccsen kaptak ki a belgáktól. A dél-amerikaiak peches öngóllal hátrányba kerültek, aztán kaptak egy bombagólt, utána hatalmas fölénybe kerültek, de nem a kétgólos hátrányból nem tudtak egyenlíteni. A belgák edzője, Roberto Martinez remek stratéga, kiváló érzékkel nyúl bele a meccsekbe. Az edzők nem hülyék, pontosan tudják, miért kezdenek az adott tizeneggyel, aztán a meccs alakulásától függően változtatnak. Amikor a tréner japánok ellen látta, hogy más szisztémára kell átállni, mert fogy az idő, beküldte Fellainit és Chadlit, akik fordítottak. A brazilok ellen is működött a taktikája, pedig fordulás után nagy fölényben futballoztak Neymarék. Ami újdonság a korábbi évtizedekkel ellentétben, az a felkészülés. Minden csapat rendelkezésére állnak már videós elemzések, ezek segítségével tökéletesen felkészülhetnek a riválisok játékából, erősségeiből.

- A videóbírós technológiáról mi a véleménye?

- Jó dolog, az alkalmazásával tisztább lett a játék. A döntést a bíró hozza, de kap hozzá segítséget. A meccsek kicsit hosszabbak, de ez nem baj. Tovább tudjuk élvezni a legjobbak játékát. Jobb többször visszanézni egy esetet, mint rossz döntést hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában