interjú

2018.07.05. 10:00

Eladhatóvá tenné az amatőr ökölvívást Erdei Zsolt

A Sydney olimpián bronzérmes bokszoló, Erdei Zsolt az egyesület edzőtermében jelképesen megnyitotta a fehérvári Varkocs Box Club nyári gyerektáborát.

Krebsz András

Erdei Zsolt szakmai instrukcióit Turós Arnold hallgatja

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Tavaly választották meg a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökének, megoldotta a rég óta húzódó problémákat?

– A rendrakás még folyamatban van, egy-két embernek alapos fejmosásra lenne szüksége. A szekeret egy irányba kell tolni, nem pedig ide-oda, mert akkor egy helyben ragad. Még mindig nagy a széthúzás az ökölvívó berkeken belül, ettől függetlenül egy év alatt azért javult a helyzet. Sürget minket az idő, az eredménykényszer, jó ideje nem tudtunk olimpiai érmet hozni, ezt most már szeretnénk pótolni – mondta a korábbi amatőr és profi világbajnok bokszoló.

Egyre közeledik a tokiói olimpia, ott mire számíthatunk?

– Az ökölvívásnak nálunk óriási hagyománya van, a tíz olimpiai aranyérem magáért beszél. Ennek ellenére 18 éve nem volt olimpiai érmesünk, bízom benne, legkésőbb 2024-re ez megváltozik. Tokióban kis szerencsével érmet is nyerhetünk, bár a legnagyobb problémánk az, hogy egyáltalán legyen résztvevőnk, ugyanis a kvalifikációs rendszer jócskán megnehezült.

Erdei Zsolt szakmai instrukcióit Turós Arnold hallgatja
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas a szakadék az amatőr és a profi ökölvívás között. Ez áthidalható?

– Az amatőr bokszot eladhatóvá kell tenni, ez úgy lehetséges, ha bekerül a televízióba, a megállapodás félig-meddig már megköttetett. Változik a világ, a sportjelleg mellett a show elemkre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Mi a véleménye a fehérvári ökölvívás helyzetéről?

– A gyereklétszámot tekintve a város több ökölvívó egyesületet is el tudna tartani. A mai fiatalokat azonban nehéz becsalogatni, elsősorban a szüleiket kell meggyőzni: a sportág veszélyei mellett ismerjék meg a pozitív hozadékát is. A profiknál Törteli Balázs jó úton halad, jól fejlődik, ha megmarad a szorgalma, akkor szép jövőt jósolok neki.

Van hiányérzete a pályafutásával kapcsolatban?

– Persze, egy olimpiai arany mindenképp hiányzik. Több sérülés is hátráltatott a felkészülésem alatt, ezért lettem Sydneyben csak bronzérmes. A profi pályám ugyan kárpótolt, de azért olimpiai bajnoknak lenni teljesen más.

Mit gondol a mai gyerekek sporthoz való hozzáállásáról?

– Az alázat és a tisztelet sokuknál hiánycikk, azonban ha hozzánk jönnek, mi megtanítjuk őket ezekre az értékekre. Más országokban is vannak okostelefonok, mégis tudnak eredményeket produkálni, mi viszont kevésbé. Egyelőre még csak keresgéljük a megoldást. Nem kell mindenkinek világbajnoknak lennie, de azért egy-egy aranyérmes azért nem ártana – árulta el Erdei Zsolt, aki szerint jövőre már állni fog a székelyföldi Gyergyószentmiklóson az akadémia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában