Tamás és Katona is esélyes a szereplésre

2018.04.26. 20:50

Ifjúsági olimpiai kvótát szerzett a fiatal öttusázó

Portugáliában, a Lisszabontól 90 km-re fekvő kisvárosban, Caldas de Reinában rendezték az ifi A világbajnokságot, amelyen két fehérvári fiatalember, Tamás József és Katona Bálint is megmutathatta tudását.

Horog László

Tamás József (b), Bőhm Csaba, valamint Katona Bálint (j) az ifjúsági világbajnokságon

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Mindkét fiú édesapja magas szinten űzte a modern pentatlont, idősb Tamás felnőtt válogatottságig vitte, Katona Ferenc pedig többszörös junior világbajnok. Gyermekeik viszik tovább a családi hagyományokat.

– A viadalon a fiúknál 33 ország 98 versenyzője szerepelt, tehát komoly mezőny gyűlt össze. Erre számítottam is, tavaly szintén nagy volt a küzdelem, főleg vívásban, itt sem volt másként – mondja Szloboda József ifjúsági szövetségi kapitány, egyben a Volán Fehérvár öttusázóinak edzője.

– A selejtezők során sem volt könnyű dolguk a fiúknak, a kvalifikációs nap felért egy kisebbfajta döntővel. Ez már nem csak a felnőtteknél van így, az utánpótlásban is egyre élesebb a küzdelem. Három selejtezőcsoportban harcoltak a fiatalok, kettőben 33-33, egyben pedig 32 sportoló csatázott a 36-os fináléba kerülésért. A két fehérvári fiú a hazai válogatókon jól szerepelt, a legfontosabb két viadalon, az ifi ob-n és a junior ob-n Katona nyert, Tamás pedig holtversenyben negyedik helyen jutott ki Portugáliába. Ugyanannyi pontot ért el, mint fehérvári klubtársa, Horváth Barnabás, nekem kellett döntenem, ki indul egyéniben és váltóban. Tamás Joci tapasztaltabb vívásban, technikásabb, rutinosabb, Barni kicsit fiatalabb. Előbbinek szavaztam bizalmat, Horváth pedig a mix váltóban kapott lehetőséget, a volános Csizmazia Ritával. A duó tagjai­nak ez volt az első nemzetközi erőpróbája, a tapasztalatszerzés jegyében, a mezőny második felében végeztek, 20 páros közül a 14. helyen. Jogot szerzett az indulásra Szarka Luca is, de egészségügyi problémák miatt végül nem utazhatott.

Tamás József (b), Bőhm Csaba, valamint Katona Bálint (j) az ifjúsági világbajnokságon
Fotós: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A luzitán seregszemlén egyéniben Katona és Tamás ugyanazon selejtezőcsoportba került, aminek a kapitány nagyon örült, ugyanis a két fiatal a viadalokon remekül kiegészítik egymást, jó csapatot alkotnak. Ez meg is látszott a selejtezős víváson is, nagyszerűen teljesítettek, ahogy a többi számban is. A fináléban folytatták a selejtezős szereplést, jól vívtak, úsztak – az ifiknél lovaglás nincs –, a kombi során jött az idegi csata, Tamásnak sikerült jobban, Katona Bálintnak az első sorozata nem sikerült, az esélyesség terhét nem jól viselte, végül a 18. helyen végzett, Tamás József pedig az 5. helyre futott be. Ezzel egyéni kvótát szerzett az októberi, argentínai ifjúsági olimpiára, amit Buenos Airesben rendeznek. A fiúk közül jelenleg csak neki van kvótája, de lehetőség van arra, hogy a világranglistáról indulási jogot szerezzen más is.

Az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a fehérvári pentatlonisták közül korábban Demeter Gergely bizonyíthatta tudását, negyedik helyen végzett 2010-ben Szingapúrban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában