nem semmi

2018.03.01. 19:40

A többszörös osztrák bajnokot győzte le sakkozónk

A sakk NB I-ben szereplő HÜSI SC csapatát erősítő fehérvári nemzetközi mester az osztrák olimpiai csapat második legerősebb tagja ellen aratott nehéz győzelmet.

Ferencz Balázs

Havasi Gergő Fotó: HG

A HÜSI SC sakkcsapata a Pénzügyőr vendégeként ült a pepita táblák mellé, ahol a fehérvári Lánczos Kornél Gimnázium tanulója, Havasi Gergő a 2012-ben és 2015-ben is osztrák bajnoki címet szerzett Davit Shengelia ellen terelgette világos figuráit. A 2370 élő pontszámmal rendelkező Havasi nehéz, többórás koncentrációt igénylő, stratégiai manőverekkel teli játszmában szerzett pontot csapatának, s komoly fegyvertényt hajtott végre az edzőként is tevékenykedő nagymester legyőzésével. Shengelia a Graz és a Chappele la Grande Openeken is első helyet ért el. Trénerként az osztrák és a német női, illetve férfi olimpiai válogatottak szövetségi edzője is.

Havasi Gergő Fotó: HG

A megnyitásban pozíciós taktikával kezdett a fehérvári sakkozó. A siker érdekében támadást kellett indítania. Sebezhetővé tette a királyszárnyat. Egy fontos huszármanőverrel a meggyengült támaszpontra vezényelte a huszárt Havasi, s ez később döntő jelentőségűnek bizonyult. Folyamatosan támadta a meggyengült támaszpontot, Shengelia hosszú sáncolással akart reagálni, majd futólépéssel válaszolt, de fehérvári sakkozó egy vízszintes vezérmanőverrel még nagyobb nyomás alá helyezte a kulcspozícióban lévő gyalogot. Ezt a gyalogot egy támaszponti huszárral lenyerte, majd egy bástya és egy futó előnyt szerzett. Egy határozott futólépéssel az utolsó ellentámadási kísérletet is kivédte a fiatal stratéga, ellenfele feladta a játszmát a 20. lépésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában