A legnagyobb tehetség apukája

2018.02.05. 12:30

Szoboszlai Zsolt edző szerint 17 éves fia mindig a korosztálya előtt járt

Lassan két évtizede edzősködik az utánpótlásban a Főnix Gold FC-ben. Ő a nevelőedzője, valamint az édesapja a jelenkor legtehetségesebb magyar futballistájának, a székesfehérvári Szoboszlai Dominiknak.

Horog László

A lassan két évtizede utánpótlásedzőként dolgozó, 43 esztendős Szoboszlai Zsolt egy szezonban szerepelt a magyar labdarúgás élvonalában. A 17 éves fia, Dominik az osztrák Salzburg profija, a magyar futball legnagyobb ígérete

Fotó: Horog László

A 43 éves Szoboszlai Zsolt mindig csatárként rohamozta az ellenfelek kapuját, a legmagasabb osztályban vívott 15 meccsén mégis belső védőként szerepelt. A profi futballal 2000-ben, fia, Dominik születésekor szakított, a Tatabánya játékosaként. Alacsonyabb osztályokban még éveket töltött Ausztriában és itthon is. Csákváron játszott utoljára a megyei első osztályban, 2011-ben. Az együttes feljutott az NB III-ba.

- Én oda már nem követtem a fiúkat. Achilles-ín-szakadásom volt, abból nem tudtam visszajönni. Ezzel lett vége a futballpályafutásomnak.

Edzősködni kezdett.

- Azt már korábban. Közben is edzősködtem, 2000-től utánpótlásgárdákat irányítottam, előbb Csákváron, majd a Videoton Labdarúgó Közalapítványnál, 7 és 11 éves gyerekekkel foglalkoztam. A piros-kékek megköszönték a munkámat, 2007-ben alakult a Főnix, az alapítók között voltam, azóta is szakmai vezetőként dolgozom a klubnál.

Csatárként játszott mindig, Tatabányán mégis hátvédként szerepelt az NB I-ben.

- Valóban, mindig támadó voltam. Az Ikarusban nevelkedtem, aztán jött MÁV Előre, az is megszűnt, 14 évesen a Videotonban folytattam. A katonaság alatt a Szondi-Velencében szerepeltem az NB III-ban, a megyei első osztályban háromszor lettem gólkirály, amúgy ez nem csak a megyében, az NB III-ban is sikerült. Feljutott a csákvári csapat az NB II-be, 1997-ben pedig átkerültem Tatabányára. Ott is az NB II-ben szerepeltünk, a Komárom mögött feljutottunk az NB I/B-be, onnan veretlenül az élvonalba. Abban a csapatban Kiprich József, Vincze István, Nagy Sándor és Petres Tamás játszott csatárt, elég jó névsor. Tóth Bálint vezetőedző döntése nyomán beállósként szerepeltem az NB I/B-ben, aztán az élvonalban is, például Mészöly Gézával és Kozma Istvánnal, 15-ször jutottam szóhoz. A csapat benmmaradt, megszületett a fiam, én pedig Ausztriába igazoltam, az ötödik ligába, ahol megbecsültek.

Tudatosan készült az edzői pályára?

- Igen, 26 évesen edzősködtem a csákvári utánpótlásban és utána a Vidiben. Mindig foglalkoztam a futballal, a legjobb barátom a korábbi gólkirály Petres Tamás, sokat voltunk együtt, más témánk nem is volt, mint a foci.

Ön a Főnixnél teljesedett ki trénerként. A fia tagja volt már a legelső korosztálynak?

- Nem, Dominik 2000-ben látta meg a napvilágot, az első brigádot az 1998-as születésűek alkották. Azóta többen szóhoz jutottak az élvonalban. Aztán jöttek Dominikék.

Akadt már tehetségesebb játékosa az évek során?

- Sok ügyes gyerekkel dolgoztam. De ő valóban kiemelkedő. Hároméves korától foglalkozom vele, soha nem tudott veszíteni, ha kikapott, mindent újra kellett kezdeni. Ahogy elkezdett járni, focilabdát kapott, terelni kezdte. A fiam 5-6 éves volt, már látszott, hogy átlagon felüliek a képességei, de hogy milyen fizikai adottságai lesznek, később derült ki. Mindig a korosztálya előtt járt, helyzeteket megoldó képesség, játék-intelligencia, technikai tudás tekintetében. Napi öt órát edzettünk. Gyakorolt a saját csapatával, egy másik korosztállyal is, idősebbekkel, utána technikai képzést tartottam neki, napi 1-1,5 órát. Nagyon sok gólt rúgott minden csapatában, 2007-ben a Főnix FC-ben kezdett igazolt labdarúgóként. Végigjárta a korosztályos együtteseket, az U15-ben itt befejezte, 2015 nyarán. Sikeresek voltak, 2011-ben és 2013-ban megnyerték a Cordial Kupát, Közép-Európa egyik legnagyobb tornáját. Dominik az MTK-hoz igazolt, ugyanis fiatal kora miatt külföldre nem szerződhetett. Az uniós szabályok szerint a játékos a betöltött 16. életéve után írhat alá külföldre. Az MTK-ban játszott, de 2014 nyarától kijártunk Salzburgba, az osztrákoknál edzett a hét közben, hétvégén pedig az MTK-ban vívta a bajnoki meccseket, hol az U16-ban és az U17-ben, mindegyik gárda bajnok lett. Dominik 2016 nyarán visszakerült a Főnixbe, az őszt itt játszotta, októberben betöltötte a 16. élet-évét, 2017 januárjában hivatalosan is a Red Bull Salzburg játékosa lett.

Miért a Red Bull? Miért nem angol, spanyol, német egylet?

- Ők voltak a legszimpatikusabbak. Nem ők voltak az elsők, jártunk próbajátékon a Sturm Graznál, a West Ham Unitednél, az Atalantánál, az ADO Den Haagnál. Mindenhova visszahívtak, mondtuk, eldöntjük, milyen irányba megyünk. Válogatott meccs volt az U15-ben, utána jött a salzburgiak ajánlata, Esterházy Mátyás, a fiam menedzsere említette a lehetőséget. Három nappal később kinn voltunk ismerkedni, gyorsan eldőltek a nyitott kérdések. Tavaly januárban költözött ki Salzburga, előtte ingázott.

A nyáron pedig szerződést kapott a Red Bull B-csapatánál, a Lieferingnél.

- Tavaly ősszel 18 meccsen 7 gólt és 7 gólpasszt jegyzett. Házi gólkirály lett az FC Lieferingben, élvezte a bizalmat, gyorsan ment a beilleszkedés, nyelvi problémái nincsenek, megtanult németül.

A lassan két évtizede utánpótlásedzőként dolgozó, 43 esztendős Szoboszlai Zsolt egy szezonban szerepelt a magyar labdarúgás élvonalában. A 17 éves fia, Dominik az osztrák Salzburg profija, a magyar futball legnagyobb ígérete

Januárban pedig bekerült az első csapat keretébe.

- Amikor jött haza december 5-én, előzőleg szóltak neki, hogy a téli alapozást a nagycsapattal kezdi. Spanyolországban edzőtáboroztak, két gólt lőtt az előkészületi meccseken. Az biztos, hogy idén bemutatkozik az osztrák élvonalban, 2021-ig szóló szerződést írt alá. Nevezték az Európa Ligába, a Real Soci-edad ellen lépnek pályára.

Mi a közeli jövőkép?

- Másfél évig biztosan Salzburgban játszik. Októberben lesz 18 éves, mindig kikéri a véleményemet, de nem én döntök helyette. A lehetőségeket átbeszéljük, aztán ő választ. De ha azt mondom, hogy egy ajánlatot nem érzek jónak, nem is fogadja el. Naponta beszélünk, az ősszel 4 hazai és 3 idegenbeli meccsét megnéztem élőben. Nem várja el, de örül, ha ott vagyok.

A Real Madrid az álma.

- Nem az álma, hanem a kedvenc csapata. Célokat tűztünk ki, nem álmokat. Nagyon szépen hangzik a Real, de nem tudom, ez megvalósul vagy sem. A fiam eljuthat erre a szintre, benne van, hogy a világ legnagyobb csapataiban lépjen pályára. Mentálisan erős, nyomás alatt tud igazán jól teljesíteni, gyors, jól cselez, jó döntéseket hoz a kapu előtt. Amit ebben a korban tudni kell a futballról, azt ő tudja. Sőt, reményeim szerint többet is. Európa 60 legtehetségesebb U17-es játékosa között tartják számon.

Kétszer volt már válogatott kerettag a felnőtteknél.

- A kispadon ült. Ha Andorra vagy Oroszország ellen pályára lép, 16,5 évesen az évszázad legfiatalabb játékosa lett volna. De nem kapkodunk, ennek is eljön az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában