győzelem

2018.01.23. 21:55

Az Albának egy nyert meccs is elég ahhoz, hogy továbbjusson

A FIBA Europe Cup második csoportkör J-csoportjában az Alba Fehérvár a litván BC Nevezis együttese ellen 88-80-ra győzött.

Káldor András

dsds

Egy előnye mindenképpen volt az Albának, hogy egyszer már találkozott ellenfelével az 1. fordulóban. Itt betekintést nyerhetett Dzunic Branislav vezetőedző játékukról. Az is a fehérváriak mellett szólt, hogy ezen a meccsen mutatkozhatott be friss igazolásuk, Sir’Dominic Pointer, akit értelemszerűen nem ismerhetett a zöld-sárgák stábja, és nem tudtak belőle felkészülni. Mindenesetre a Fehérvár hat légióssal állt fel, amelyre eddig még nem volt példa a klub történetében.

Szép lassan melegedtek be a csapatok, a vendégek harcoltak ki minimális, két-három pontnyi előnyt az első percekben. Főként Vladiszlav Korenyuk volt az, akit nehezebben tudtak tartani, annak ellenére, hogy a második litván akciónál Keller Ákos „méretes sapkát” adott neki. Trevis Simpson triplája törte meg a jeget a 6. percben, amikor először juttatta vezetéshez az Albát (11-9). A kék-fehérek védekezése stabilabbá vált a folytatásban, de nemcsak emiatt zúgott már idejekorán a vastaps, mivel két perccel a negyed vége előtt a rendkívül jó fizikummal rendelkező Pointer zsákolt látványosan. Aztán mezőnyből is eredményes volt, melynek köszönhetően a negyed végén hétpontos hazai előnyt jegyezhettünk.

Kissé kapkodósra sikeredett a második negyed kezdete, több labdát is elvesztettek, illetve ziccert hibáztak az Alba játékosai, ellenfelük, pedig előbb közelebb férkőzött, majd Valerij Lihodej triplája már az egyenlítést hozta számukra. (21-21). Szerencsére aránylag hamar túllépett az Alba a hibákon és ismét magához ragadta a kezdeményezést, így a vezetést. A 16. percben pedig újfent tízzel mentek a fehérváriak Simpson hármasa jóvoltából. (35-24). A hajrában még Kasey Hill két duplával tette biztosabbá csapata vezetését – tegyük hozzá kellettek is nagyon a pontok -, mert a vendégek részéről a záró percben az egykoron Szombathelyen pattogtató Lester Medford, Tadasz Szedekerszkisz és Vaidotas Volkusz is pontosan célzott, szorosabbá téve az állást a nagyszünetre. (41-39). A pihenő után is a Nevezis kapta el jobban a fonalat, Lihodej triplája ült, és ezzel az előny ismét hosszú idő után náluk volt. (41-42). Igaz csak pillanatokra, mert Hill és Lóránt Péter tettek arról, hogy mindezt átadják a múltnak. Más kérdés, hogy több hazai pontatlanságot is kihasznált a litván gárda, és továbbra is tapadt az Albára. A harmadik tíz perc végére azért visszaállt a tízpontos különbség, sőt ezt még öttel meg is fejelték a Dzunic-tanítványok (70-55).

A záró negyedben már csak arra kellett vigyázniuk a fehérvári legényeknek, hogy megnyerjék a meccset, és győzelmük három pontnál nagyobb legyen, mert akkor a litvánok elleni külön csatát már mindenképpen a magukénak tudhatják amellett, hogy a továbbjutás előszobájába értek ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában