Pro Theatro díj

2017.09.20. 07:00

Matuz János kapta a város legnevesebb színházi elismerését

Matuz János író, rendező, forgatókönyvíró, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa vehette át a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat, a város színházi elismerését.

Szabó Zoltán

Matuz János vehette át a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat, a város színházi elismerését Cser-Palkovics András polgármestertől

Fotó: Pesti Tamás

A díjat A Pál utai fiúk című zenés játék premierje előtt adták át. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, hogy az ősz, az évadkezdés igazi ünnep a színházi emberek számára, és mivel kivételes alkalom, különösen szerencsés, hogy évről évre a város önkormányzata egy díj átadásával emeli az ünnep fényét. Cser-Palkovics András polgármester a díjazottal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb munka, amit végez, a fiatalokhoz kapcsolódik. Azok a megemlékezések, ünnepségek, amelyek ebben a városban a fiatalok segítségével megvalósultak, az Matuz Jánosnak köszönhető. A polgármester szólt arról is, a városnak és a megyének a kulturális életében az egyik legfontosabb intézmény a Vörösmarty Színház. nélküle Fehérvár nem tudná megvalósítani a közösségteremtő értékekről és az értékőrzésről szőtt elképzelésit.

Matuz János vehette át a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat, a város színházi elismerését Cser-Palkovics András polgármestertől
Fotós: Pesti Tamás

Matuz János öt évvel ezelőtt Szikora Jánossal együtt érkezett a fehérvári teátrumhoz. Rendezői tevékenysége mellett kiemelkedő munkát végzett a közösségépítésben. Nevéhez fűződnek a város fontos ünnepeihez kötődő dramaturgiák, és utcaszínházi előadások, a Koronázási Szertartásjáték, a március 15-én előadott Együtt verő szíveink, majd az Őrzők című produkciók, továbbá az 56-os Tiszta szívvel, és a legutóbbi Magyar Advent. A tavaszköszöntő Floralia ünnepen szintén az ő darabjait, a Jómadarakat, idén pedig a Békétleneket láthatta a közönség. Állandó mentora a Fehérvári Versünnep tehetségkutató programnak és oszlopos tagja a színház Atlantisz Programjának. Az ő irányításával született meg számos diákszínpadi produkció, tehetséges diákok százainak bevonásával.

A díjátadó után mutatták be A Pál utcai fiúkat, a zenés játék, a fiatal szereplők hatalmas sikert arattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában