Tánc és érzelem

2018.03.18. 20:00

Húszéves lett az alapi Mezőföld Népi Együttes

Alap Ünnepeljünk együtt! – így invitálta barátait és vendégeit a húszéves Mezőföld Népi Együttes szombat esti jubileumi gálaműsorára az Arany János Művelődési Házba. Az alapi együttes tagjai felidézték az elmúlt két évtized legjobb pillanatait, előadásait.

V. Varga József

A közönség körében ott volt Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője és a környék számos polgármestere. A képviselő-testület Alap Községért Díjat adományozott az együttes vezetőjének, Köőné Lendvai Máriának, az elismerést Méhes Lajosné polgármester adta át. Koreográfiák és köszöntők sorjáztak, örökifjú és fiatal táncosokat méltattak, gyertyák gyúltak a díszes tortákon. Az égi tánckarból büszkén figyelte néptáncos örökségük méltó tovább vivőit Fekti József és Ulicza Jánosné, akiknek alapi táncai már a kulturális örökség részét képezik.

– Szellemi örökségünk természeténél fogva tünékeny, ezért van szükségünk a hagyományok tudatos megmentésére és tovább éltetésére – kezdte köszöntőjét Méhes Lajosné polgármester. – Bár a hagyomány nem valamiféle gyámoltalan dolog, amit őrizni kell, épp ellenkezőleg: ő őriz minket. Ezt a gyönyörű, kerek jubileumot pedig mi köszönjük a néptáncegyüttesünknek, hiszen művészetükkel segítenek nekünk, hogy megmaradjunk azoknak, akik vagyunk: magyaroknak.

– Kodály Zoltántól tudjuk, hogy a kultúrát nem lehet örökül kapni, de táncosaink soha nem várták ölbe tett kézzel az ajándékot. Erős közösséget teremtettek, amelynek kisugárzó erejét, szeretetének forróságát mindannyian érezhetjük ezen az estén – hangsúlyozta.

– Mai ünnepségünk túlmutat egy szokásos évfordulón – folytatta Méhesné. – Jelen világunkban igenis szükség van a hagyományőrzésre, a hagyományok továbbvitelére, autentikus néptánckultúránk megőrzésére. Úgy vélem, az alapi néptáncegyüttesnek ez az egyik legfontosabb feladata. A húsz év munkáját hosszasan lehetne elemezni, de ezt az estét csak azok tudják hazavinni, akik itt vannak velünk.

A csodálatos táncos utazáson Hajdara Herczeg Hajnalka vezette a nagyérdeműt. Az isaszegi táncokat Hajdú Zsolt és Hajdúné Bilász Ildikó jegyezte koreográfusként; a sárközi karikázót és a kalotaszegi táncokat Ikerné Miklósa Györgyi; a tardoskeddi táncrendet Hajdara Tamás és Sándorfi Judit; a tréfás verbunkot Molnár Tamás; a gyerekek táncát Köőné Lendvai Mária; a jászsági és a küküllőmenti táncokat pedig Lóránd Gábor és Sándorfi Judit. A talpalávalót a Lajti zenekar húzta.

A fergeteges születésnapot, az alapi táncokat is felidéző Mindenki tánca zárta. Úgy, amint a műsorközlő is mondta, a közönség bevonásával: dalolni ér, csujogatni szabad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában