megye egyik ékköve

2018.03.18. 10:00

Romantikus séta a fehérvárcsurgói kastélyparkban

Március 18-án, azaz most vasárnap 14 órakor vezetett sétán tekinthetik meg a Károlyi-kastély parkját az érdeklődők.

BKL

Másfél óra alatt körbejárhatják a kastélyt Fotó: FMH-Archív

Nem csak a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély épülete újult meg az utóbbi években, de 2015-re a hozzá tartozó park egy része is mintegy 21 hektáron. A park másik, 22,5 hektáros felének helyreállítása még nem történt meg. A parkban rendszeresen tartanak úgynevezett botanikai sétákat, az érdeklődőket ilyenkor általában Imre Gábor kalauzolja. Őt kértük meg, hogy beszéljen a vasárnapi sétáról.

A kastélypark bejárása nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, ha sok kérdés van, akkor kettőt. Ezen idő alatt 1,8 kilométert tesznek meg a látogatók, ami nem nevezhető túlságosan megerőltető távnak. A március 18-án, 14 órakor kezdődő séta során számos érdekes dologgal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Másfél óra alatt körbejárhatják a kastélyt Fotó: FMH-Archív

Megtudhatják például, hogy a kastély előtt álló turulmadár még nem volt ott a grófi időkben, azt a park jó ismerője, Örsi Károly állíttatta – tudtuk meg Imre Gábortól. Az 1,14 hektár nagyságú tó évtizedekig ki volt száradva, a helyreállítás révén került bele ismét víz. Az itt fekvő kis sziget igazán romantikus hely. A szigeten álló gloriette, azaz kerek alaprajzú, oszlopokból álló kerti építmény szintén a helyreállítás során készült el, mégpedig egy 1857-es tervezet alapján. Tehát hű mása az eredeti kis épületnek. A séta során – mondta el Imre Gábor –, a park azon részét is érinteni fogják, amelyet még nem állítottak helyre. Ez sűrű lombjával éles kontrasztot alkot a másik résszel, amely szellős beültetésű, és a nyiladékokon át csodálatos a rálátás a megye egyik ékkövének számító Károlyi-kastélyra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában