dalos randevú

2018.04.20. 16:00

A kórusvezető öröme, ha látja a tanítványok lelkesedését

Második alkalommal rendezte meg gyermekkórus-találkozóját a Lepsény, Sárosd, Polgárdi háromszög, ezúttal Sárosdon. Gabrieli-Kiss József, a lepsényi iskola ének-zene tanárának ötletét megvalósítva az ősszel Lepsény hívta életre a dalos randevút.

V. Varga József

Az összkart ezúttal Szabadiné Bánáti Judit vezényelte Fotó: Széchenyi iskola

A kezdeményezés a környék iskoláinak énekkarait kívánta egy fedél alá hozni egy közös éneklésre. A lepsényi művelődési házban rendezett koncerten 90 tagú összkar énekelte Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá című, gyermekkórusra komponált darabját. Az önkormányzat, Salamon Béla polgármesterrel az élen, rögtön szárnyai alá vette az ügyet, ami aztán az iskolaigazgató, Né­meth­né Szabó Csilla valamint néhány lelkes segítő személyében támogatókra is talált.

Az összkart ezúttal Szabadiné Bánáti Judit vezényelte Fotó: Széchenyi iskola

A telt házas előadás magasra tette a mércét, megmutatva, az igényes kultúrára egyaránt fogékonyak a gyerekek és a hallgatóság is.

A rendezvény második állomásán Sárosd volt a vendéglátó, a kórustalálkozót az iskola ünnepi hetére időzítették. Az aulában többszintes pódiumot alakítottak ki, kiváló technikával segítve a hangzást. A házigazda kórus, a „Zenegerek” kezdte a hangversenyt Kiss Bernadett, az est házigazdájának vezetésével. Utánuk lépett fel a polgárdiak felsős énekkara, Szabadiné Bánáti Judit karnagy, énektanár vezényletével, majd az alsósok zeneszakköre következett Kissné Révfalvi Andrea mozgásokkal díszített koreográfiájával.

Az összkar előtt lépett színpadra a lepsényi iskola énekkara, Gabrieli-Kiss József vezetésével, aki nemcsak a közönséget, de saját énekkarát is meglepte. A zárószámhoz ugyanis egy újabb pedagógus csatlakozott Demény István személyében, aki a La Cucaracha (mexikói dal) alatt lépett elő poncsóban, szombréróval a fején, és úgy játszotta trombitáján a vezérdallamot.

Természetesen az összkar sikerszáma most sem maradhatott el. Ezúttal Szabadiné Bánáti Judit dirigálta a csaknem 100 fős gyermekkart. Kiss Bernadett szavai zárták a koncertet, aki elmondta, a ma énektanárai is így lettek részesei a zenének, a kórus­éneklésnek, hogy állt előttük egy példa, egy lehetőség. Ebben a tanévben az utolsó gyermekkórus-találkozó állomása Polgárdiban lesz, előreláthatólag április végén, május elején.

Az új tanévben pedig ismét Lepsényen a sor, de a hírek szerint két új énekkarral gyarapodva. Így öt helyszín színesíti majd a naptárat, várhatóan 120–140 diákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában