Frissen Fejérből

2024.05.25. 20:50

Dzsembori a Bory-várban: romantika, piknikhangulat és felemelő pillanatok (galéria, videó)

A székesfehérvári Bory-vár az év minden évszakában, időszakában kitűnő választás, ha az ember fia vagy lánya úgy dönt: csodálatos környezetben szeretne magának – és társának, társainak – felejthetetlen perceket okozni.

Szanyi-Nagy Judit

Az időjárás is a JamBoryVár szervezőinek és résztvevőinek kedvezett

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Május 25-én, szombaton még inkább megérte a várhoz látogatni, hiszen ekkor a nyitvatartás a szokásosnál is hosszabb volt: nem 17 órakor zárta kapuit Bory Jenő alkotása, épp ellenkezőleg! 17 órakor kezdődött igazán a programok hada a szobrász-építészmérnök szerelmi műalkotásaként ismert építményben. Ezen a napon, ezen a helyszínen tartották ugyanis – immár huszonharmadik alkalommal – a JamBoryVár elnevezésű rendezvényt, melyet egyfajta összművészeti fesztiválként is titulálhatunk. A kifejezés nem túlzás – s ezt az idelátogatók is tudták, tudják!

A hivatalos megnyitó, vagyis 18 óra előtt Bory mester mellszobrának irányába már sor állt. Fiatalok és régebb óta fiatalok egyaránt erre a kellemes, nyári hangulatú kikapcsolódásra voksoltak ezen a szép szombati napon, s tekintgettek folyamatosan befelé, leskelődve a vár udvarán zajló – és éppen látható – események után. Egy darabig magunk is ezt a tömeget figyeltük, majd a szemünk összeakadt egy fiatalemberrel, aki nem várt sokat s a mellette éppen plüssállatot szorongató kislánynak határozottan azt mondta: "Gyere, pózolj a lánynak!" Partner volt ebben mindenki, így a pillanat örök lett.

Aztán természetesen nyakunkba vettük a várat és belekóstoltunk a különféle programokba. A köszöntőt követően Loophia-koncert kezdődött a "száz oszloppal" körülvett udvarban, amely során többen csípőjüket ingatták, a fűben elterülő plédeken lábukkal doboltak, esetleg táncra keltek. Addigra már többen felvértezték magukat a Bory-várral kapcsolatos tudással Szűcs Erzsébet művészettörténész, muzeológus jóvoltából; s eközben Ambrus Izsák vezetésével képregények készültek, valamint Kovács Balázs elektronikai eszközeit is "megbütykölhették" az érdeklődők. A vár másik pontján lemezlovasok hangolták a látogatókat, míg a naplementében Szücs Dorina irányításával – jóga címszó alatt – bárki elcsendesülhetett.

Kísérőprogramként kiállítások és installációk gyönyörködtették a szemeket a Bory-vár önnön pompáján túl.

Nézze meg, milyen volt a XXIII. JamBoryVár kezdőhangulata:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában