Hangszeres bemutató

2024.04.22. 14:30

Régi hangszereket és magyarországi tájegységeket is megismertek a gyerekek

Viasz Zoltán hangszerkészítő volt a vendég a Sárszentmiklósi Iskoláért Alapítvány szervezésében megrendezett programon.

Bokányi Zsolt

Végül megszólalt a hangszer a gyerekek kezében

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

 A Népzenei Műhely több funkciójú: alapvető célja a magyar népzene hagyományos, autentikus, értékelvű megismertetése és használatának megtanítása a gyermekek mindennapi és ünnepnapi életében, másrészt a gyerekeken keresztül a családok bevonása, érzékenyítése, a közös élmények, tevékenységek segítségével, harmadrészben az oktatásban résztvevő pedagógusok folyamatos továbbképzése, valamint a környezetünkben élő amatőr népzenészek képzése.

Érdekes hangszerekkel ismerkedtek meg a diákok
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

A hangszerbemutatón „Zoli bácsi” sokféle, különleges hangon megszólaló hangszert mutatott be. Az iskola tanulói megismerhették többek között a dorombot, züzülőt, nádsípot, bürökszárból készült sípot, lúdtollból készült tollsípot, citerát, kanásztülköt, okarinát, körtemuzsikát, dunántúli furulyát, pásztorfurulyát, erdélyi furulyát, palócfurulyát, tilinkót. Együtt énekeltek népdalokat Zoli bácsi muzsikájára. A végén pedig a gyerekek kipróbálhatták a különleges hangszereket. A bemutató alkalmával nemcsak a hangszerekről, hanem a magyarországi tájegységekről, az ott élő emberekről, népszokásokról is hallhattak a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában