Keresztúrinak lenni jó!

2024.04.15. 14:00

Nemzetközi Ifjúsági Találkozó Székelykeresztúron

Keresztúrok fiatal lakói mérték össze tudásukat! A Fejér vármegyéből érkező csapatok, szép eredménnyel tértek haza a versenyről!

Bokányi Zsolt

Keresztúriak egymás között

Fotó: A szervezők

Fejér vármegyében két település (Rác- és Sárkeresztúr) is aktív tagja a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének, amely 2010 óta, a Covid miatt kihagyott 2 évet leszámítva, immár 13. alkalommal rendezte meg a KNTSz Nemzetközi Ifjúsági Találkozóját, amelynek idén Székelykeresztúr adott otthont április 8. és 12.között.

Munkában a sárkeresztúri csapat 
Fotó: A szervezők

A keresztúri települések között kialakult erős kapocs építőköveit a találkozók mellett a civil csoportok és családok egymás közötti baráti összefonódásai adják immár 2000 óta. Keresztúrok lakóinak rendszeres találkozása, baráti kapcsolatai mellett hiánypótló ötlettel állt elő anno Simo Béla székelykeresztúri földrajz tanár: a keresztúri diákokban is el kell ültetni a keresztúrok közötti összetartás fontosságát, s így életre hívta a nemzetközi diákvetélkedőt 2010-ben. A verseny megszervezését minden évben más és más település vállalja magára, de mindegyikben közös a diákok egymással és a rendező település környezetével való megismerkedés, a nemzeti összetartozás érzésének erősítése és a változatos versenyeken való megmérettetés.

A ráckeresztúri csapat 
Fotó: A szervezők

Az idei évben ismét Székelykeresztúr adott otthont a diákversenynek, immár harmadik alkalommal: idén a „KiMitTudEurópáról?” címet kapta a vetélkedő. A verseny során összetett feladatokkal találkozhattak a fiatalok: intarzia, európai gasztronómia, zenefelismerés, európai legek, térképes utazás, valamint természetföldrajzi ismeretek mellett a helyben elmondott székelyföldre jellemző információkat is felölelő feladatsorok vártak a 3 fős diákokra. Ráckeresztúrt 8.osztályos diáklányok, míg Sárkeresztúrt 6. és 8.osztályos diákok képviselték. Méltón lehetünk büszkék rájuk, hiszen 15 csapatból Ráckeresztúr csapata 1.helyezést ért el Rákoskeresztúrral azonos pontszámmal, míg Sárkeresztúr fiataljai a 4.helyért kaptak dicsérő oklevelet a zsűritől.

A sárkeresztúri csapat
Fotó: A szervezők

Természetesen egyéb programból is akadt bőven, és a vendéglátók számtalan helyszínre elvitték a vendégeiket, így meglátogattatták Székelykeresztúrt, Székelyudvarhelyet, Nyergestetőt, Csíksomlyó-Kegytemplomot, Szejkefürdő – Mini Erdély Parkot, Orbán Balázs emlékhelyet, Farkaslaka-Tamási Áron sírját. Mészáros Adrienn, a Sárkeresztúri Általános Iskola igazgatója elmondta – Jómagam a legelső diákvetélkedő óta felkészítő pedagógusa vagyok a sárkeresztúri csapatoknak, s mindig öröm a nemzetközi diáktalálkozón és vetélkedőn részt venni, a diákoknak a szövetséget és a benne lévő barátságokat is példaként megmutatni, az érzést elültetni bennük: Keresztúrinak lenni jó! – 


 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában