Forradalom és szabadságharc

2024.03.15. 14:00

Ünnepi megemlékezés Sárszentmihályon

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést Sárszentmihályon, a közösségi ház nagytermében. – tájékoztatta lapunkat Zelenák Tibor Tamás.

V. Varga József

Huszárcsákó és gyöngyös párta – az óvodások palotást jártak

Fotó: Zelenák Tibor Tamás

A megemlékezés néma koszorúzással kezdődött az 1848-as emlékműnél, majd a virágok elhelyezése után a közösségi házban folytatódott. A színpadon először a Csicsergő Óvoda nagycsoportosai palotás tánccal örvendeztették meg a közönséget. Majd a Sárszentmihályi Nyugdíjas Egyesület kórusának forradalmi hangulatú dalokból álló előadása következett, Balázs Lilla Enikő vezetésével és citerajátékával kiegészítve.

Óber Andrea polgármester beszédében egyebek mellett kiemelte:

– Az 1848-as események nem csupán történelmünk egy részét képezik, hanem olyan mérföldkövek, amelyek meghatározzák a világunkat, identitásunkat és mai értékrendünket. Petőfi Sándor, amikor elszavalta a Nemzeti dalt, nem csupán egy hangzatos, rímekbe szedett verset szavalt, hanem egy egész nemzet szívét megdobogtató kiáltást hallatott a szabadság és az önrendelkezés vágyáról. Azok a sorok, melyeket olyan elszántsággal és szenvedéllyel adott elő, máig felkavarják lelkünket, és emlékeztetnek minket arra, hogy soha, de soha ne hagyjuk elfeledni a múltunkat és azokat az értékeket, amelyekért a ’48-as hőseink is küzdöttek!

A polgármester szavai után a Zichy Jenő Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak ünnepi műsora következett, Simon Orsolya tanárnő betanításával, majd az iskola kórusának Kossuth-nótákat felvonultató előadása, Szabó Virág vezetésével.

Néma koszorúzás az 1848-as emlékműnél – az előtérben Óber Andrea polgármester
Fotó: Zelenák Tibor Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában