Jónás könyve, Ács Tamás rendhagyó előadásában

2024.03.02. 09:30

Új megvilágításba került a kötelező iskolai anyag

Babits Mihály „Jónás könyve” című elbeszélő költeménye Ács Tamás színművész előadásában, mozgásszínházi elemekkel kiegészítve egészen átütő élmény. Legutóbb a székesfehérvári LKG Aulaszínházban láthattuk.

Bokros Judit

Ács Tamás mély átéléssel adta át Jónás (Babits Mihály) üzenetét a XXI. század emberének

Fotó: Bokros Judit

„Monda az Ur Jónásnak: „Kelj fel és menj / Ninivébe, kiálts a Város ellen! / Nagy ott a baj, megáradt a gonoszság: / szennyes habjai szent lábamat mossák.” / Szólt, és fölkele Jónás, hogy szaladna,” – így szólnak a „Jónás könyve” első sorai, és mi, a közönség is innen „utazhattunk” a székesfehérvári független színművész, Ács Tamás remek játékának köszönhetően az Úr színe elől a tengeren s a cethal gyomrán át Ninivébe, hogy annak lakosait Jónás megpróbálja megtéríteni.

Az ismert, középiskolások számára is kötelező mű egészen különleges, magával ragadó feldolgozásban került a Lánczos Kornél Gimnázium aulaszínházának színpadára. Bevezetésként Ács Tamás kis irodalmi kitérőt tett az előadás tanteremszínházi változatából merítve, felidézve a különböző történelmi korok meghatározó pillanataihoz kötődő fontos verseket. Így jutottunk el a XX. századig és Babitsig, aki a II. világháború előszelét érezve fogalmazta meg gondolatait, aggodalmait a Jónás könyvén keresztül.

Fotó: Bokros Judit

Tamás 2016-ban állította össze ezt a monodrámát, amelybe azonban azt a finom humort is szerette volna belevinni, amely olykor-olykor előbukkan a sorok közül. Hiszen több anekdota is kering arról, hogy a súlyosan beteg Babits maga is megmosolyogta időnként csetlő-botló hősét a drámai vers megírása közepette.

Ahhoz, hogy elképzelése megvalósuljon, Demcsák Ottó koreográfus segítségét kérte. Az eredmény pedig egy, a gesztusoknak, mozdulatoknak, a mimikának köszönhetően megkacagtató, egyébként a felhasznált Babits-vers komolyságát őrző előadás, amely észrevehetően még a fiatalokat is meggyőzte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában