Versmondóverseny

2024.03.11. 15:43

Kortárs költők is megjelentek a diákok versválasztásában a Vasváris szavalóversenyen

Régi, több évtizedre visszanyúló hagyománya van a versmondó versenynek a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolában, amelyre ezúttal 32 diák jelentkezett a megyéből.

Borsányi Bea

Első körben az 5-6. osztályosok mondtak verset

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Arra a kérdésre, vajon hányadik alkalommal hirdették meg a szavalóversenyt, még az iskola igazgatója sem tudott pontos választ adni, olyannyira régen kezdődött a megmérettetések sora. Az viszont biztos, hogy az ideire 32 felsős diák nevezett, akik több településről – többek között Bodajkról, Dunaújvárosból, Csókakőről - érkeztek és két korcsoportban bizonyíthatták tehetségüket hétfő délután. A zsűri elnöke Bobory Zoltán költő, a székesfehérvári irodalom egyik lelke volt. Mellette - az ugyancsak hosszú évek óta a zsűriben helyet foglaló - Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, a VMK Tolnai utcai tagkönyvtárának vezetője és Laczkó Gábor, az iskola igazgatója értékelte a produkciókat.

A választott versek témáját - a közelgő ünnep okán - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc adta, de megjelent az 1956-os forradalom is, miután előszeretettel idéztek ’48-as jelszavakat, költőket abban az időszakban. Ahogy azt Bobory Zoltán kiemelte, örömteli, hogy a „megszokott” költők mellett a kortársak is megjelentek a versmondók választásában, ami egyébként ritkaságnak számít. Az előadó gondolatainak, gondolkodásmódjának megfelelő vers kiválasztása – ahogy az elnök hozzátette – nem mellesleg szintén fontos része annak, ki hogyan képes elmondani az adott verset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában