Niitsitapi – Indián portrék

2024.03.01. 20:30

Két évtizedbe telt, hogy ilyen képek készülhessenek, de megérte!

Valami lenyűgözőt, valami egyedülállót és valami mást sikerült alkotnia Schram András fotóművésznek, akinek Niitsitapi – Indián portrék című kiállítása nyílt meg a nagyközönség előtt március 1-én, pénteken a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kiállításmegnyitón elsőként Jakubek Tiborné Ágnes a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója mondott köszönetet, hogy otthont adhatnak a fotóművész munkáinak. Mint mondta, Fehér Gábor, a Fejér Megyei Hírlap fotósa és barátja, Keresztes Zoltán nélkül a kiállítás nem jöhetett volna létre. Ők voltak ugyanis, akik a figyelmébe ajánlották Schram András munkásságát. 

– A mai világban és főként az európai kultúrában igyekszünk megteremteni magunk köré a legnagyobb komfortot, de közben megfeledkezünk arról, hogy kik is vagyunk. Megfeledkezünk arról, hogy a természet részei vagyunk. Ez a hétköznapi életünkben is megmutatkozik, amelyben uralkodni akarunk minden felett, már-már teremtőnek hisszük magunkat. Pedig a legnagyobb teremtő a természet – osztotta meg gondolatait az intézmény igazgatója.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Őt követte Keresztes László, aki már első ránézésre tudta, hogy ezek a képek egészen mások, mint az eddigiek és meg kell mutatniuk az embereknek. Ennek legjobb helyszíne – fogalmazott – pedig kétségkívül Székesfehérvár, ahol az országban először láthatja a közönség a portrékat. 

Lehner Zsolt, alpolgármester úgy vélekedett a művész munkásságáról, hogy szakrális művészet is egyben. Fotográfiái tiszta, nyers, bensőséges formában ragadják meg a lelket. A valóságot mutatja meg és nem az álarcot. Képein – mondta – kristálytisztán kirajzolódik, hogy az indiánok szoros összhangban vannak a természettel.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Beszédét követően az alpolgármester ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. 

Végül pedig maga az alkotó mesélt el a jelenlévőknek egy-egy személyes történetet, amelyet a fotózások alkalmával tapasztalt. Közel 20 évébe telt, mire olyan bensőséges körökbe jutott, hogy elkészíthesse a kiállításon bemutatott képeket. A félig kanadai, félig fehérvári művész azt mondta máig nem tudja, hogy mit csinál pontosan. Annyit tud, hogy érzi a természetet és az embereket, tud hozzájuk kapcsolódni és ezt a kapcsolódást igyekszik másoknak is megmutatni a képein keresztül.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kiállítás március 27-ig tekinthető meg a Szent Korona Galériában. Az első tárlatvezetés március 2-án 11 órakor kezdődik és ingyenesen látogatható.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában