110 év zene

2024.03.16. 14:08

Gálahangversenyre készül az iskola

Színes programokkal ünnepli alapításának 110 éves évfordulóját a Hermann László Zeneiskola.

Feol.hu

Fotó: Az iskola

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban március 20-án, szerdán 18 órakor kezdődő koncerten szólisták, kamaraformációk és az iskola zenekarai is fellépnek.  De a tavaszi időszakban az iskola életét érintő jeles évfordulók között szerepel a 40 éves Népzenei Tanszak ünnepe is. 

Székesfehérváron már az 1900-as évek elején felvetődött az igény egy zenei képzőintézmény megalapítására. A közösség összefogásának köszönhetően 1913. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a Zeneiskola a Petőfi utca 1. számú ház emeletén. Az intézmény Hermann László hegedű- és orgonaművész, zeneszerző, okleveles középiskolai énektanár vezetésével, 107 növendékkel kezdte meg működését zongora, hegedű és magánének szakon Ma már 33 főtárgy közül választhatnak a beiratkozók és az alapfokú művészetoktatási intézménybe, azaz a zeneiskolába járók száma meghaladja a 800 főt – teszi hozzá.

A több mint száz év alatt három épület adott otthont a zeneiskolának. A Petőfi utcát követően 1933-tól – kisebb megszakításokkal – fél évszázadon át a Hiemer-házba, majd 1989-től az egykori pártbizottság Városház téri székházába jártak és ebbe az épületbe járnak ma is mindazok, akik a hangszeres tudás birtokosaivá szerettek volna válni. Az egyre bővülő tanszakoknak köszönhetően egyre több versenyen vettek részt kiváló eredményekkel a zeneiskolások. A megmérettetések sorában kiemelkedő helyet foglal el az iskola által közel öt évtizede indított Zeneiskolai Kamarazenei Fesztivál.

A Hermann – 110 év zene gálahangversenyt március 20-án, szerdán rendezik meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A 18 órakor kezdődő koncerten a kamaraprodukciók mellett bemutatkoznak a fúvós és a vonós zenekarok, valamint a tanszakok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában