Télbúcsúztató, tavaszköszöntő esemény

2024.03.26. 13:00

Borosgazdákra várva – sárszentmiklósi mustra áprilisban

Barátokkal és régen látott ismerősökkel beszélgetni egy pohárka jó nedű társaságában igazán élvezetes, kellemes időtöltés. Ilyen alkalomra invitálja a borosgazdákat a Szentmiklósi Borkedvelők Egyesülete április 6-án, 10 óra kezdettel a Rádi-dűlőbe.

Kecskés Zoltán

2023-ban sem volt egyszerű dolguk az ítészeknek, több mint 180 bor versengett.

Fotó: Egyesület

– Immáron harmadszor rendezzük meg a borversenyünket az egyesület szervezésében, de maga a sárszentmiklósi bormustra már több mint 20 éves múlttal rendelkezik, ahol a környékbeli borászok találkozhatnak. Nemcsak Sárbogárdról, Sárszentmiklósról, de Adonyból, Nagylókról és Kálozról is szoktak érkezni finomabbnál finomabb nedűk, hogy egy pincetúrával és ínycsiklandó ebéddel összekötött  télbúcsúztató, tavaszköszöntő eseményen együtt ápoljuk múltuk örökségeit – emelte ki Lengyel István egyesületi elnök, aki egyúttal felhívta a borászok figyelmét arra is, hogy a bormintákat húsvét hétfőn, illetve kedden lehet leadni 16 és 20 óra között a Handa pincében, mivel a verseny napján már nem tudnak borokat átvenni.

Elárulta azt is, személy szerint már nagyon várja a rendezvényt, hiszen a jó hangulat ezúttal is garantált.

– Nagy öröm tavasszal kijönni a természetbe, tenni-venni, közben jólesik egy pohár borral koccintanunk a régi és új szakmabeliekkel. Szerencsére elmondhatjuk magunkról, hogy a környék, térség borai jók, azok rendszerint jó minősítéseket is kapnak a versenyeken. A helyi termelésű szőlőkből készült fehérborok általában vegyesek, de megtalálhatók a fajtaborok is a helyi kínálatban mint az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres,  Generosa, de a gazdák vásárolnak szőlőt, így elég gazdag a választék. A vörösborokból az Otellók dominálnak, ezekből  igen jó minőséget képviselünk a régióban, de mellette a vegyes vörösek, illetve Kékfrankos, ami több gazdánál is terem. Tavaly rekordszámú borunk volt, 180 feletti minta, ám idén  valószínűleg kevesebb lesz, a tavalyi termésszűke miatt. Én egy vegyes fehérrel, egy Chardonnay-al és egy Alettával tervezek indulni. A tavalyi legjobb helyi borok: fehér - Huszár Gábor Aletta, rozé - Handa Csaba Kékfrankos rozé,  vörös - Hollósi Géza Otelló –  fűzte hozzá.

Lengyel István egyesületi elnök kérdésünkre elárulta, hogy az idei évről még nehéz jósolni, a múltheti fagyok reményei szerint még a szőlőt nem érintették, így okkal lehetnek bizakodóak az idei terméssel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában