Megnyílt

2024.03.01. 20:00

A valóságon innen és túl: Kor-képek a Pelikán Galériában

Átlényegült Vénusz-ábrázolások és asszociatív, „egymáson átsejlő, érzékeny motívumok” kaptak helyet ezúttal a székesfehérvári Pelikán Galériában. Bárány Terézia és Vári Kovács Ágnes tárlatát pénteken este nyitották meg.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Jeles művészek tárlatának ad helyet ezúttal is a Pelikán Galéria Székesfehérváron: Bárány Terézia képzőművész és Vári Kovács Ágnes festő, grafikus alkotásai egymás társaságában kaptak helyet a Galéria tereiben. A Kor-képek című kiállítás megnyitójára március 1-jén, pénteken este kerülhetett sor. „Mindkét művész a szépség és a szeretet útján jár, munkáikat ez inspirálja” – e szavakkal vezette fel a tárlatot megnyitóbeszédében Cs. Tóth János művészeti író, aki Bárány Teréziát és alkotásait így mutatta be: „autentikus idoljai mutatják, nem szeretné magát beskatulyázni, sőt: szabadon és nyitottan fordul unikális témák irányába”. A képzőművész ezúttal a háromdimenziós Vénusz ábrázolásokat két dimenzióban mutatja meg, ám át is alakítja azokat - gondolati, szellemi munkával önálló műalkotásokat hoz létre. „Egy mágikus, nyilvánosan megjelenő, mindenki számára ismerősnek tűnő korba és időtlen térbe helyezi a figurákat” – mutatott rá Cs. Tóth, nem elfeledve, hogy e kortárs alkotó néhol a 21. századot is behozza az évezredes ábrázolásokba. Bárány Terézia Pelikán Galériában látható alkotásai több változatban mutatják be ugyanannak a Vénusznak az átlényegített alakját: „bátor, eleven, organikus képzetek szellemi izgalmát érezzük munkái láttán”.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Vári Kovács Ágnes vegyes technikájú képein azonban nyoma sincs a tárgyi utalásoknak. A szemlélő számára zavarba ejtő letisztultság jellemzi megjelenített témáit: ahogy Cs. Tóth fogalmaz, „hatásosan lebegteti – eldönthetetlenné teszi -, hogy mit is látunk valójában. Szándékoltan, asszociációk előtt nyitja meg az utat, már-már kényszeríti a befogadót saját emlékei, belső tapasztalatai mozgósítására.”

Letisztult, redukált műveket kapunk ezúttal Vári Kovács Ágnestől, aki a körülöttünk lévő világot sajátos alkotói eszközökkel összegzi. A művészeti író rámutat: „az egymáson átsejlő érzékeny motívumok könnyedsége egy-egy valóságos vizuális tétel művészi megfogalmazásai. Képei kitartó, meditatív munka eredményeként születnek”. Az alkotók munkái március 28-ig láthatók – ingyenesen - a Pelikán Galéria termeiben.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában