Kihagyhatatlan program!

2024.02.04. 12:05

Ne búsuljon, jönnek a busók ismét Szilasra telet űzni

Mit szólnának ahhoz, ha azt mondanánk, hogy nem kell elmenni Mohácsig, hogy „igazi” busókat lássanak? Jól hangzik ugye? A Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület által megálmodott esemény, a tavalyi év után ismét megrendezésre kerül, ráadásul nem is akármilyen programelemekkel. Ennek jártunk utána... Segítségünkre Varga Bianka, az egyesület tagja és szószólója volt a segítségünkre.

Kecskés Zoltán

Ismét jönnek a mohácsi Busók Mezőszilasra.

Fotó: Egyesület /Archív

Sokak nagy örömére idén is lesz Téltemető Forgatag mohácsi busókkal. Hogy állnak a március 2-i esemény szervezésével?

– A 2024-es rendezvény szervezését már a tavaly, augusztusban megkezdtük. Azóta a csapatunk kitartó lelkesedéssel készíti elő a program egyes mozzanatait, mindenkinek megvan a feladata, ki miért felelős. Az utolsó hónapba lépve már csak az utómunkálatok elvégzése van hátra, mint a helyszín berendezése.

Szám szerint már a másodikra készülnek. Mennyiben lesz más, mint az előző volt?

– Az első rendezvény látogatottsága felül múlta a várakozásunkat, így idén egy nagyobb helyszínre, a mezőszilasi Piactérről a Németh László Általános Iskola udvarára költözünk. Maga a nap tematikája hasonló lesz, mint a tavalyi, a programokat egy felvonulással indítjuk, ahol községünkbe látogató mohácsi busók mellett Egyesületünk Miska-hegyi néptáncosai, valamint meghívott néptánccsoportok, köztük sárosdi Búzavirág Néptánccsoport, a pákozdi Pipacsos Néptáncegyüttes, és a sárkeresztúri Kacifánt Néptánccsoport lép fel a falu különböző pontjain. A meneten előadott táncok a délután folyamán, a rendezvény helyszínén is megtekinthetőek lesznek. Az idei év első új programrésze a SárKör Színtársulat előadása lesz, ahol a január 28-án debütáló Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című színdarabot tekinthetik meg a Forgatagra látogatók. Délután három órától népi együttesekké lesz a főszerep, fellép nálunk a Boyongó és a RitMusa zenekar, a két koncert között tombola sorsolásra kerül sor, melynek teljes bevételét a nyári gyerektáborainkra fordítunk. A napközbeni programjaink zárása képpen egy tűzshow-val búcsúztatjuk a telet és indítjuk a tavaszt. Este pedig egy szokásos, hajnalig tartó bállal zárjuk.

Boyongó zenekar: zenéjükben megjelennek a magyar népzenei motívumok. 

Ön személy szerint melyiket várja a legjobban?

– Mindegyiket! – ezt tudnám röviden mondani. De ha mindenképpen ki kell emelnem a programok közül akkor talán a két népi együttest mondanám. A Boyongó zenekar tagjai különböző zenei múlttal rendelkeznek, azonban közös bennük, hogy zenéjükben megjelennek a magyar népzenei motívumok és különlegességük, hogy sajátjukként tudják játszani. Magukról azt mondják, hogy kortárs népzenét játszanak. A RitMusa zenekar népzenei és cigányzenei fúzióval fogja elkápráztatni a közönséget. Koncertjeiken magával ragadó dinamikával és lendülettel muzsikálnak a Musa testvérek és barátaik. A tagok összetételéből adódóan a zenekar folyamatosan színesíti a palettáját, hiszen van a zenészek között cigány, rác és kárpátaljai származású is. A koncertek ingyenesen látogathatóak és mindenkit sok szeretettel várunk!

Csattogtak a csizmák, pörögtek a szoknyák az első Téltemető Forgatagon is.
Fotó: Egyesület /Archív

Ennyivel azért nem ússza meg. Ha jól olvastam lesz rota és kistraktor szépítő verseny. Azért ez így első hallásra nem hangzik rosszul, sőt…

– A tavalyi év felvonulásán már voltak olyanok, akik feldíszített rotákkal vettek részt a forgatagon, ez adta az ötletet, hogy idén szervezzünk számukra egy versenyt. A mókás megmérettetésre február 25-ig várjuk jelentkezést az Egyesület facebook oldalán. A feldíszített járművek részt vesznek a délelőtti meneten, ahol a délután folyamán, egy facebook szavazás keretében megválasszuk a forgatag legötletesebb járművét. A nyertes egy éremmel és egy értékes italcsomaggal térhet haza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában