Csodálatos, egyedi anyanyelv

2024.02.07. 18:59

Most tartották a Szép Magyar Beszéd című verseny területi döntőjét Székesfehérváron

Február 7-én, délután tartották a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi döntőjét a Szent István Király Általános Iskola emeleti termeiben. A két korosztályban induló versenyzők két, egyenként háromtagú zsűri előtt szerepeltek.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Közel két évtizede szervezi az iskola a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, melyen az 5-6, illetve a 7-8. évfolyam vehet részt.

–Ez egy megyei szintű verseny, melyen az 5-6. osztályos korosztályban egy tanuló kaphatja meg a Kazinczy-díjat, egy oklevél formájában. Ez itt helyben dől el, és ennek nincs továbbjutási lehetősége, viszont a 7-8. osztályosok versenyének végén egy tanuló jut tovább az országos versenyre, ami Balatonbogláron lesz, áprilisban. A verseny lényege a nagyon pontos szép olvasás, közérthető magyar szavakkal, nem színpadszerűen, nem szavalat formájában–mondta Krächlingné Kovács Tünde, az intézmény vezetője.

Mint megtudtuk, minden versenyző két szöveget mondd. Az egyik szabadon választott, amit ő hoz magával, a másikat a versenyen kapja és miután egyszer-kétszer elolvasta, a zsűri előtt jó, értő hangsúllyal, és lehetőség szerint hibátlanul kell előadnia. A két korcsoportban összesen 28 versenyző indult, és nagyjából ennyi iskolából is érkeztek a döntőre.

 

Az anyanyelv megtartó erő és kötelék

 

–Minden nemzet számára a saját nyelve a legszebb, és erről február 21-én, az anyanyelvek világnapján meg is emlékezünk majd. Ez a mai verseny többek között arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a nyelv őrzésére, a szép beszédre, az írás és az olvasás fontosságára. Mi magyarok egy csodálatos, egyedi anyanyelvet mondhatunk magunkénak, melynek hallatlanul gazdag a szókincse, erőteljes a kifejezőképessége, és ki tudja a fejezni az érzelmek valamennyi árnyalatát. A legnagyobb megtartó erőnek és köteléknek anyanyelvünket tartom, hiszen az anyanyelvnek köszönhetően maradt ránk őseink évezredes tudása és ez záloga a megmaradásunknak–fogalmazott megnyitó beszédében az iskolaigazgató.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

 

Tízes skálán pontoztak

 

A földszinten tartott megnyitó után Kispál Istvánné Éva tanárnő, a verseny egyik szervezője, Maró Levente hatodik osztályos tanuló versmondását követően, bemutatta a két, egyenként háromtagú zsűrit, és elmondta a versenyszabályzat legfontosabb elemeit. Mint kiderült, a bíráló bizottság értékeli a szövegértést, a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, a hangsúlyozást, a szünettartást és a természetes beszédet is. A zsűri mindkét produkciót pontozza, egytől tízig, és az összesített pontok alapján rangsorol.

Az ötödik-hatodikos évfolyamosoknál Keller János, Váradi Eszter Sára színművészek és Kovács Szilvia szerkesztő-riporter volt a bírálóbizottság tagja. A hetedik-nyolcadik évfolyamosoknál Stettler Zsuzsanna a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Kommunikációs Főosztályának vezetője, és ezen osztály referense Csordás Csilla, illetve Török Péter újságíró döntötte el, ki a legjobb. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

 

Eredmények

 

Francsics Ajsa Szonja Ciszterci Szent István Gimnázium diákja, felkészítő: Farkasné Sárközi Éva. Ő az, aki a balatonboglári regionális döntőbe jutott. Ő a 7-8. osztályos korcsoport első helyezettje. 

A második Csizmadia Vince Móri Radnóti Miklós Általános Iskola tanulója lett, míg a 3. helyet Seres Áron a Velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulója szerezte meg.

Az 5-6. osztályos korosztály: 1. helyezettje Lada Vince lett, így ő nyerte a Kazinczy-díjat. Ő a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja és a felkészítője Feketéné Lengyel Ágnes Dominika volt.

Az egyik 2. Villányi Kata lett, akit Zentai Úti Általános Iskolában  készített fel Fehér Zsuzsanna.

A másik másodikat, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban tanuló Tóth Rebekát Lőrincz Tamás készítette fel, míg a 3. helyet elnyert Vig Bendegúz Esterházy Móricot a csákvári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában Némediné Varga Judit támogatta.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában